Hlavní obsah

Civilisté i „bandité“. Kazašské nepokoje si podle úřadů vyžádaly 225 obětí

Foto: ČTK

Ilustrační foto.

Reklama

Kazašské nepokoje si vyžádaly životy více než dvou set lidí. Z toho dvou desítek členů ozbrojených sil. Alespoň to tvrdí tamní úřady.

Článek

Při nedávných nepokojích v Kazachstánu bylo zabito 225 lidí, včetně 19 členů bezpečnostních sil. Podle agentury Reuters to v sobotu oznámil úřad generálního prokurátora. Ruská a místní média doposud uváděla, že o život přišlo 164 demonstrantů a 16 příslušníků bezpečnostních složek.

Nepokoje v Kazachstánu propukly 2. ledna jako nenásilné protesty proti zdražení pohonných hmot, později ale dav zaútočil i na vládní budovy v několika městech. Režim prezidenta Kasyma-Žomarta Tokajeva nakonec masové demonstrace krvavě potlačil, když povolil střelbu do demonstrantů ostrými náboji a požádal Rusko a další postsovětské státy o vojenskou pomoc.

Do márnic po celém Kazachstánu byla převezena těla 225 lidí zabitých při nepokojích.
úřad kazašského generálního prokurátora

„Do márnic po celém Kazachstánu byla převezena těla 225 lidí zabitých při nepokojích z minulého týdne,“ uvedl dnes úřad generálního prokurátora.

„Mezi mrtvými byli civilisté i ozbrojení bandité zabití bezpečnostními složkami,“ dodal s tím, že údaj může být později aktualizován.

Kazachstánský prezident Tokajev, který kvůli způsobu potlačení nepokojů čelil kritice Západu, tvrdí, že mezi protestujícími byli teroristé z různých středoasijských zemí, Afghánistánu a z Blízkého východu. Situace se v posledních dnech uklidnila a ve většině správních celků Kazachstánu byl stav protiteroristické operace ukončen. Do Ruska se v sobotu vrátilo více než deset letadel s vojáky.

Reklama

Související témata:

Doporučované