Hlavní obsah

Členové Islámského státu se do Evropy a USA dostávají díky falešným pasům

Foto: Shutterstock/Alina Rosanova, Shutterstock.com

Nejdražší variantou je pas zemí Evropské unie. Ty stojí 8000 dolarů (ilustrační foto).

Reklama

Jedna taková síť, vedená Uzbekem žijícím v Turecku, nyní prodává kvalitní falešné pasy za cenu až 15 000 dolarů (325 tisíc Kč). Tyto dokumenty lidé využili nejméně v deseti případech.

Článek

Jak vyplývá z vyšetřování britského deníku The Guardian, rychle se rozvíjející internetový průmysl specializující se na prodej falešných pasů s oficiálními vízy a cestovními razítky nabízí lidem napojeným na takzvaný Islámský stát (IS) možnost opustit Sýrii a pokračovat v cestě do Spojeného království, EU, Kanady a USA.

Prodejci tvrdí, že nejoblíbenější destinací je EU, ale uvádějí, že nejméně ve dvou případech se lidem podařilo na falešné ruské pasy odcestovat z Istanbulu do Mexika a odtud nelegálně do USA. Oblíbenými destinacemi jsou také Niger a Mauritánie, Ukrajina a Afghánistán.

Uzbekovi, který byznys s falešnými pasy spustil, se daří tak dobře, že si nedávno otevřel nový kanál v šifrované komunikační aplikaci Telegram s oficiálně znějícím názvem „Istanbul Global Consulting“.

Rostoucí poptávka podle webu The Guardian naznačuje, že nebezpeční extremisté mohou proklouznout pod radarem bezpečnostních služeb po celém světě a pokračovat tak v teroristické činnosti i v jiných zemích než v Sýrii.

„Neptám se na to, ke které skupině kdo patří. Jsem ochoten spolupracovat s kýmkoli. Není mým úkolem zjišťovat, kdo je špatný a kdo ne. To by měly řešit bezpečnostní služby,“ uvedl obchodník v diskuzi s deníkem Guardian, který se vydával za zainteresovaného klienta.

Západní bezpečnostní služby v roce 2015 varovaly, že IS se podařilo získat vybavení, jako prázdné pasové knížky a tiskárny na výrobu syrských a iráckých pasů. Ty poté využil k tomu, aby své příslušníky infiltroval mezi více než milion lidí, kteří přišli do Evropy během vrcholící uprchlické krize. IS se krátce poté přihlásil k několika útokům po celém kontinentu, včetně útoku na pařížský klub Bataclan v listopadu 2015 a bombového útoku v Manchester Areně v roce 2017.

Od té doby evropské orgány investovaly do technologií a školení personálu, aby mohly padělané pasy lépe identifikovat. V roce 2020 Tádžikistán zcela změnil svůj konzulární personál v Istanbulu a systém dokladů ve snaze vymýtit používání falešných tádžických pasů.

V reakci na to však prodejci falešných pasů rovněž zvýšili svou aktivitu, píše The Guardian. Britskému webu totiž Uzbek zaslal několik videí, na nichž zboží prezentoval. Z videí tak bylo patrné, že má k dispozici řadu nových francouzských, belgických, bulharských a ruských pasů, které se zdály být opatřeny pravými bezpečnostními vodoznaky a hologramy.

Dva ruské pasy podle The Guardianu dokonce obsahovaly materiály citlivé na UV záření, které mají zabránit padělání pasů. Belgický pas umístěný na skeneru podobném těm, které se používají na letištích, se zdál být plně funkční. Na monitoru se dokonce objevily údaje o držiteli.

„V Turecku existuje konkrétní prodejce, který poskytuje členům IS velmi dobře padělané doklady. Víme o členech IS, kteří tyto falešné pasy používají k přechodu do Evropy, a evropským bezpečnostním složkám se nedaří všechny zatknout,“ uvedl zdroj z amerického ministerstva vnitřní bezpečnosti.

Prodejci sice doklady primárně poskytují zahraničním bojovníkům v Sýrii napojeným na IS a další ozbrojené skupiny, aby se dostali do Evropy, skupina si však vytipovala i nové oblasti, do kterých chce expandovat.

Pád Afghánistánu do rukou Tálibánu také vytvořil novou klientelu afghánských uprchlíků v Turecku, uvedl Uzbek. Přestože jsou jeho služby pro většinu vysídlených Afghánců příliš drahé, tvrdí, že jeho klienti používají falešné pasy k tomu, aby nastoupili na lety do západních zemí a po přistání požádali o azyl.

Zatímco nízko postavení bojovníci IS mají obvykle sotva peníze na nákup jednoho pasu, vysoce postavení členové si obvykle kupují několik dokladů z různých zemí a používají je k častému pohybu. Pasy přitom podle prodejce mění při každém novém letu nebo přestupu.

„Když jsem přišel ze Sýrie, měl jsem jen pár set dolarů, tak jsem si koupil ten nejlevnější pas – opravdu nekvalitní tádžický pas. Nefungoval a byl jsem zatčen na letišti v Istanbulu,“ uvedl jeden z ruských občanů, který do roku 2015 bojoval za IS.

„Pak moje rodina doma shromáždila dostatek peněz, aby si mohli koupit kvalitnější. Tak jsem si pořídil ruský pas, ale s mou fotografií. S ním jsem se mohl dostat na Ukrajinu. Je opravdu dobrý – jednou mě na Ukrajině zastavila policie a vzala mi ho, ale po týdnu mi ho vrátila s tím, že je všechno v pořádku. Bohužel platnost tohoto pasu nyní končí, takže se v současné době snažím sehnat peníze na nový,“ dodal.

Aby se člověk ujistil, že zmizí úplně, může uzbecký prodejce za 500 dolarů (11 000 Kč) nabídnout i turecký úmrtní list, který lze poslat na ambasádu domovské země. „Pokud nejste prominentní osoba, jako třeba vůdce IS Abú Bakr Bagdádí, nikdo obvykle nechodí do márnice zkontrolovat, jestli jste opravdu zemřel. Prostě by ten dokument přijali a zadali do systému,“ řekl prodejce pasů webu The Guardian.

Nejlevnějšími doklady, s nimiž se lze dostat do Evropy, jsou ruské, kyrgyzské a kazašské pasy. Ty obvykle stojí kolem 5000 dolarů (109 000 Kč), případně o tisíc více, pokud jsou součástí pasu schengenská víza. Dalšími oblíbenými a o něco dražšími možnostmi jsou ukrajinské a moldavské doklady, které s EU umožňují bezvízový styk.

Nejdražší variantou je pas zemí Evropské unie. Ty stojí 8000 dolarů (173 000 Kč) a obvykle o ně žádají lidé, kteří umí trochu francouzsky a mohou se tak vydávat za Francouze nebo Belgičany. Pasy prodejce získává od občanů EU, kteří do Turecka přijedou na vlastní pas a prodají mu ho za zhruba 2 500 eur (60 000 Kč). Pak se pasová fotografie změní na fotografii klienta. Původní majitel pasu prohlásí, že pas ztratil a požádá o jeho výměnu.

„Samotný pas relativně nic nestojí. Co stojí, jsou razítka. Většina peněz jde na úplatky za razítka. V minulosti byla kvalita pasů na trhu špatná, takže existoval omezený počet zemí, do kterých se dalo ze Sýrie cestovat. Nyní jsou ty pasy tak kvalitní, že pokud máte dost peněz, můžete jet úplně kamkoli,“ dodal Uzbek.

Reklama

Související témata:

Doporučované