Hlavní obsah

Americká učitelka jako velitelka bojovnic ISIS. Ženě hrozí dvacet let vězení

Foto: Profimedia.cz

Američanka se měla v syrské Rakce, tehdy hlavním městě samozvaného Islámského státu, provdat za jednoho z velitelů teroristické organizace.

Reklama

V pondělí stane před soudem 42letá bývalá učitelka z Kansasu Allison Fluke-Ekrenová, která čelí obvinění z podpory a členství v teroristické organizaci Islámský stát. Žena měla mimo jiné velet čistě ženskému praporu bojovnic ISIS.

Článek

Výcvik žen a dětí v používání útočných pušek AK-47 a sebevražedných vest, plánování teroristického útoku na univerzitní kampus ve Spojených státech a nábor bojovníků pro tento útok. Z toho všeho je obviněná Američanka Allison Fluke-Ekrenová, která poslední roky působila v Sýrii.

Fluke-Ekrenové, která před svým odchodem do Sýrie žila v americkém Kansasu, kde pracovala jako učitelka, hrozí v případě prokázání viny až dvacet let vězení, uvádí stanice BBC. Podrobnosti o obviněních získala americká média z dokumentu FBI z roku 2019, který služba v sobotu zveřejnila na webu ministerstva spravedlnosti.

Podle dokumentu byl v roce 2016 v Rakce v Sýrii vytvořen čistě ženský bojový prapor Islámského státu, tedy v době, kdy Rakka byla fakticky hlavním městem samozvaného Islámského státu. Prapor se měl skládat výhradně z příslušnic IS, které byly provdány za bojovníky IS.

Fluke-Ekrenová je podezřelá z toho, že krátce poté, co se ke skupině připojila, se stala velitelkou a organizátorkou skupiny. Jejím hlavním úkolem mělo být naučit ženy, jak zacházet se zbraněmi a bojovat tak proti nepřátelům IS. Pod jejím velením měly ženy podstoupit výcvik používání pušek AK-47, granátů a také sebevražedných zařízení.

Úřady ženu viní také z toho, že učila používat zbraně i děti. V materiálu FBI je citován svědek, který uvedl, že jeden ze synů Fluke-Ekrenové byl viděn, jak drží v ruce kulomet. V té době mu přitom bylo pouhých pět nebo šest let.

Kromě toho je Fluke-Ekrenová obviněna z plánování a náboru bojovníků pro útok na univerzitní kampus v USA. Údajně také řekla svědkovi, kterého vyslechla FBI, o svém plánu provést útok na nákupní centrum pomocí výbušnin. Fluke-Ekrenová měla podle zprávy citované stanicí CNN v plánu „zaparkovat vozidlo plné výbušnin v suterénu nebo garáži a odpálit výbušniny ve vozidle pomocí mobilního telefonu“.

Podrobnosti o zapojení Fluke-Ekrenové do organizace ISIS zveřejnili federální žalobci v sobotu poté, co byla žena vzata do vazby a převezena do Virginie. Trestní oznámení nicméně pochází už z roku 2019, k zadržení Fluke-Ekrenové v Sýrii a jejímu vydání do Spojených států ale mělo dojít teprve nedávno, uvádí server The Rolling Stone.

Podle ministerstva spravedlnosti Fluke-Ekrenová poprvé opustila USA v roce 2008, kdy zamířila do Egypta. Po několika letech, kdy střídavě pobývala v Egyptě a Libyi, byla „propašována“ v roce 2012 do Sýrie.

Důvodem měl být podle svědků, které vyslechla FBI, fakt, že teroristické organizace „již neprováděly útoky v Libyi a Fluke-Ekrenová se chtěla zapojit do násilného džihádu“. I přes plány na provedení teroristického útoku na území Spojených států ale žena svou rodnou zemi navštívila naposledy v roce 2011.

Podle deníku The Washington Post dělal Fluke-Ekrenové společnost její manžel, který se později stal odstřelovačem ISIS do doby, než byl zabit při náletu. Následně se měla Američanka provdat za odborníka organizace na boj s pomocí dronů, i ten ale brzy zemřel.

Podle posledních zpráv se Fluke-Ekrenová provdala za jednoho z velitelů ISIS v Rakce, čímž výrazně stoupla v hierarchii organizace a dostala možnost velet ženskému praporu. V něm měla podle informací tajných služeb vycvičit na sto mladých žen a dívek. Podle svědků hovoří plynně arabsky, anglicky, španělsky a turecky.

„Členky praporu podstoupily fyzický trénink (včetně bojových umění), lékařský výcvik, kurz řízení vozidel s improvizovanými výbušnými zařízeními, náboženské lekce i kurzy přežití. Podle výpovědí očitých svědků některé z těchto lekcí vyučovala přímo paní Fluke-Ekrenová,“ píše se ve zprávě.

V roce 2018 se podle žalobců Fluke-Ekrenová snažila vyhnout zadržení americkými úřady tím, že zařídila, aby její rodině ve Spojených státech byla zaslána zpráva, že je mrtvá. Zároveň měla uvést, že má v úmyslu zemřít jako mučednice za Islámský stát, uvedli žalobci.

Fluke-Ekrenová má v pondělí stanout před federálním soudem v Alexandrii ve Virginii. Žena zatím nedisponuje žádnými obhájci, podle stanice NBC se tak očekává, že jí bude právní zástupce přidělen. V případě odsouzení hrozí Fluke-Ekrenové podle ministerstva spravedlnosti maximální trest 20 let vězení.

Ženy podle deníku The Washington Post tvoří jen asi deset procent osob obviněných ve Spojených státech z podpory nebo zapojení do Islámského státu. Žádný předchozí případ se pak netýkal tak vysoce postavené osoby v této teroristické organizaci.

Reklama

Související témata:

Doporučované