Hlavní obsah

Další omyl Izraele. Obávaný strůjce masakru po sedmi atentátech kypí zdravím

Foto: Anas-Mohammed, Shutterstock.com

Palestinci po vpádu na izraelské území u Chán Junis, 7. října 2023

Reklama

Vůdce ozbrojeného křídla Hamásu Muhammad Dajf je vyhlášený tajnůstkářstvím, ani Izraelci o něm mnoho nevěděli. Přesto panovalo přesvědčení, že fyzicky je na tom špatně. Nové video údajně naznačuje opak.

Článek

Izrael o jeho likvidaci otevřeně usiluje už řadu let. Představitelé židovského státu údajně dlouho věřili, že Muhammad Dajf je po sedmi pokusech o jeho atentát vážně zraněný, že přišel o obě nohy i ruku.

Navzdory tomu je vůdce Brigád Izz ad-Dína al-Kassáma, ozbrojeného křídla palestinské teroristické organizace Hamás, považovaný za hlavního autora plánu teroristického útoku na Izrael ze 7. října, v pořádku. Brutální masakr Dajf zřejmě plánoval roky (více zde).

Zdá se, že ani fyzicky na tom není tak špatně, jak Izraelci doufali. Izraelská armáda (IDF) podle zpravodajských informací tamního deníku Maariv objevila během své operace v Pásmu Gazy záběry, na kterých Dajf chodí, zjevně po vlastních nohách, byť mírně kulhá. Zprávu převzala i další izraelská média, jako Times of IsraelJerusalem Post.

Dajf je vyhlášený svým tajnůstkářstvím, což přispívá k tomu, že o jeho činnosti mají izraelské tajné služby zjevně jen omezené informace. Investigativní novinář Šlomi Eldar nedávno časopisu Economist dokonce řekl, že členové tajné služby Šin Bet „by ho nepoznali, kdyby kolem něj prošli na ulici“.

Existují prý pouze tři veřejně známé fotografie Dajfa. Jedna ho ukazuje, když mu bylo po dvacítce, na další je maskovaný a pak snímek jeho stínu, který se objevil, když v říjnu nečekaně zveřejnil zvukovou nahrávku oznamující útok, při němž zemřelo přes tisíc lidí.

Jak Dajf plánoval útok na Izrael

Dajf měl jasnou strategii: přesvědčit Izrael, že Hamás nestojí o rozsáhlý konflikt s Izraelem a soustředí se na ekonomický rozvoj Pásma Gazy, kde hnutí vládne. Pod rouškou klidu ale radikálové trénovali své bojovníky, často prý na dohled od izraelské armády, tvrdí zdroj agentury Reuters blízký Hamásu.

Ohledně jeho špatného fyzického stavu přesto až doteď panovala shoda a izraelské úřady to nezpochybňovaly.

Times of Israel upozorňuje, že ani nové informace oficiálně nikdo nepotvrdil. Podle nejmenovaných zdrojů armádního rozhlasu ale zjištění vedení IDF nepřekvapilo. O Dajfově stavu prý vědělo už několik let.

Rozhlas uvádí, že s informací o Dajfově paralýze přišel před téměř dvaceti lety izraelský ministr Avi Dichter krátce poté, co odešel z místa ředitele tajné služby Šin Bet. V pokusech o Dajfovo zabití Izrael pokračoval i v dalších letech, poslední známé útoky zaměřené proti němu údajně podnikl v roce 2021.

Izraelské tajné služby jsou od 7. října pod tlakem kvůli tomu, že navzdory své vyhlášené zpravodajské síti nedokázaly teroristické útoky předvídat, i když měly informace, ze kterých to mohly vyvodit.

Reklama

Doporučované