Hlavní obsah

Přežil sedm útoků, přišel o rodinu. Strůjce masakru Izraelců ho plánoval roky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Amir Levy, Getty Images

Izraelští vojáci vynášejí tělo civilisty zavražděného v kibucu Kfar Aza. Teroristé z Hamásu tam zmasakrovali desítky lidí.

Reklama

Židovský stát ho chce zabít už roky, ale zatím se mu ho podařilo jen vážně zranit. Šéf ozbrojeného křídla Hamásu Muhammad Dajf je tak tajnůstkářský, že plán útoku na Izrael neprozradil ani spojencům z Íránu.

Článek

Ačkoli palestinské radikální hnutí Hamás se snaží tvrdit, že víkendový útok na Izrael reaguje na nedávné vyostření vztahů mezi židovskými osadníky na Západním břehu a Palestinci a na další nedávné události, zjištění agentury Reuters potvrzují to, na co experti upozorňují už od soboty. Hamás musel bezprecedentní útok na Izrael plánovat dlouho dopředu.

Muhammad Dajf, velitel ozbrojeného křídla Hamásu a už dlouhá léta muž, po jehož dopadení Izrael nejvíce touží, začal útok tajně plánovat už v květnu 2021. Tehdy izraelská policie podnikla razii na mešitu Al-Aksá v okupovaném Východním Jeruzalémě, tedy na jedno z nejposvátnějších míst islámu, což vyvolalo značný odpor v arabském světě.

„Spustily to záběry, jak Izrael vpadl do mešity Al-Aksá během ramadánu, bil poutníky, útočil na ně, odvlékal staré i mladé muže ven z mešity,“ řekl agentuře zdroj z Hamásu. „To vše podnítilo a podpořilo hněv,“ dodal. Následovalo 11 dní bojů mezi izraelskými bezpečnostními složkami a Hamásem.

Přežil sedm pokusů o atentát, přišel o oko

Muhammad Dajf přežil už sedm izraelských pokusů o atentát, připomíná Reuters, poslední z nich v roce 2021. Tento muž málokdy vystupuje veřejně. Existují prý pouze tři veřejně známé fotografie Dajfa. Jedna ho ukazuje, když mu bylo po dvacítce, na další je maskovaný a pak snímek jeho stínu, který se objevil, když v sobotu nečekaně zveřejnil zvukovou nahrávku oznamující útok, při kterém zemřelo přes tisíc lidí.

Narodil se jako Muhammad Masrí v roce 1965 v uprchlickém táboře Chán Júnis v Pásmu Gazy, píše agentura Reuters. K Hamásu se přidal během první intifády, tedy palestinském povstání, která začala v roce 1987.

Podcast 5:59

Izrael podle řady indicií směřuje k invazi do Pásma Gazy. „Jeho nejnaléhavějším úkolem je zajistit, aby konflikt s Hamásem nepřerostl v širší regionální válku,“ říká v podcastu 5:59 americký analytik William Wechsler.

Izrael ho podle informací agentury z Hamásu v roce 1989 zadržel a 16 měsíců ho věznil. Na Univerzitě v Gaze vystudoval fyziku, chemii a biologii, ale má také zájem o umění a působil také jako amatérský herec.

To, že se drží v pozadí, je pro něj otázkou života a smrti, poznamenává Reuters. Zdroje agentury z Hamásu tvrdí, že během jednoho z izraelských atentátů přišel o oko a utrpěl vážná zranění nohy. Jeho manželka, sedmiměsíční syn a tříletá dcera zemřeli při jednom z izraelských úderů v roce 2014.

Díky tomu, jak celá léta Izraeli uniká, se stal palestinským lidovým hrdinou, píše agentura. K jeho tajemnosti přispívá i to, že nepoužívá moderní digitální technologie, jako jsou chytré telefony.

Dva mozky, ale jen jeden byl hlavní

Není jasné, kde Dajf v současnosti žije, přestože se předpokládá, že je to v Gaze někde v rozsáhlé síti podzemních tunelů, které tam Hamás vybudoval kvůli obraně i pašování zboží a zbraní. Palestinské zdroje agentury Reuters tvrdí, že Izraelcům se podařilo během odvetných úderů zasáhnout dům Dajfova otce. Zemřel při tom prý jeho bratr a další dva příbuzní.

Na plánování útoku na Izrael s Dajfem údajně spolupracoval Jahjá Sinvár, lídr Hamásu v Gaze, ale hlavní úlohu měl on. „(Operace) měla dva mozky, ale jeden byl jasně důležitější,“ citovala agentura Reuters svůj zdroj v Hamásu.

Plány byly dlouho držené v tajnosti i před dalšími členy. Dokonce i Írán, klíčový spojenec Hamásu, který mu poskytuje peníze i zbraně, věděl jen, že hnutí chystá něco velkého, ale radikálové mu prý neprozradili detail ani čas spuštění akce.

Ostatně nejvyšší vůdce Íránu ajatolláh Alí Chameneí v úterý odmítl jakýkoli podíl Teheránu v útoku na Izrael. I Washington řekl, že nemá důkazy o přímém zapojení Íránu, byť ho považuje za komplice Hamásu.

+9

Dajf měl jasnou strategii: přesvědčit Izrael, že Hamás nestojí o rozsáhlý konflikt s Izraelem a soustředí se na ekonomický rozvoj Pásma Gazy, kde hnutí vládne. Pod rouškou klidu ale radikálové trénovali své bojovníky, často prý na dohled od izraelské armády, tvrdí zdroj agentury Reuters blízký Hamásu.

Zároveň Hamás pokračoval v tradičních varováních adresovaných Izraeli, aby přestal s raziemi a zabíjením Palestinců na Západním břehu stále okupovaném židovským státem. Zvlášť v posledním roce tam nepokojů přibývalo, i kvůli plánu Izraele na rozšiřování nelegálních židovských osad.

Ze strany Hamásu dál létala slova o izraelských provokacích, zločinech okupace, ale i výzvy k propuštění palestinských vězňů, které Izrael odmítal.

„Ve světle okupační orgie a popírání mezinárodního práva a rezolucí a také americké a západní podpory (Izraeli) a mezinárodnímu tichu, jsme se rozhodli to všechno ukončit,“ prohlásil Dajf ve svém sobotním vzkazu, kterým spustil masakry, jaké Izrael desítky let neviděl.

Reklama

Doporučované