Hlavní obsah

Další zásah do práv LGBT v Rusku. Poslanci chtějí zakázat změny pohlaví

Foto: Alexey Smyshlyaev, Shutterstock.com

Střet na demonstraci na podporu LGBT, Petrohrad, Rusko, 9. května 2021.

Reklama

V ruském parlamentu se objevil návrh zákona, který by zakázal legální nebo chirurgické změny pohlaví. Podporu získal u většiny poslanců. Jde o poslední z řady zásahů do práv LGBT komunity.

Článek

Zatímco na Ukrajině vede Rusko válku, doma přitvrzuje útlak sexuálních menšin. Tamní zákonodárci v úterý předložili parlamentu návrh zákona, který by v zemi zakázal změnu pohlaví chirurgickým zákrokem.

Návrh má ve Státní dumě podporu asi 400 ze 450 poslanců, informoval nezávislý server Meduza.

Stejný návrh usiluje o zákaz legální změny jména a pohlaví ve veřejných záznamech a úředních dokumentech. Se zněním zákona po jeho schválení dumou ještě musí souhlasit ruští senátoři a je potřeba také podpis hlavy státu. Obvykle jde však jen o formalitu.

V Rusku již dříve zákon zakazoval propagovat homosexualitu mezi nezletilými. Jiný zákon zakazuje sňatky mezi stejnopohlavními páry a adopce dětí homosexuály.

Načasování nynějšího zákroku proti LGBT ovšem není náhodné: Prezident Vladimir Putin tvrdí, že Rusko na bojišti nebojuje pouze proti Ukrajině, ale také proti „západním“ hodnotám.

Putinův režim se staví do pozice ochránce „tradiční morálky“ a rodinných hodnot před tím, co prokremelští propagandisté i vládní politici popisují jako dekadenci a rozvrat přicházející ze Západu.

Během projevu v Kremlu u příležitosti nezákonné anexe čtyř ukrajinských regionů, kterou západní státy odsoudily, se prezident pustil do Západu a práv LGBT a označil je za „čirý satanismus“, popsala stanice BBC.

Rozhovor k útlaku LGBT+ lidí žijících v Rusku

„Nový zákon vznikl pro odvrácení pozornosti od politické situace,“ říká pro Seznam Zprávy ruská LGBT+ aktivistka Maria. „Naši společnost neudělá méně tolerantní, ale naštvanější a roztříštěnější,“ dodává.

Ruští poslanci na sklonku listopadu schválili novelu zákona, která zakazuje propagovat „netradiční sexuální vztahy“. Od prosince je pak v zemi zakázáno šířit informace o LGBT v médiích, na internetu, v reklamě, knihách a ve filmu.

Vysoce postavený zákonodárce Alexandr Chinštejn tehdy tento krok pochválil s tím, že válka na Ukrajině „neprobíhá pouze na bojišti, ale také v myslích lidí“, připomněl web The Moscow Times.

Homosexualita byla v Rusku trestná do roku 1993, do roku 1999 pak byla klasifikována jako duševní nemoc. Od roku 2013 země zakázala „propagandu netradičních způsobů života mezi nezletilými“ a podle tohoto zákona lze pokutovat každý čin, který úřady uznají za propagaci homosexuality.

Situace LGBT komunity na Ukrajině

Moskva zákaz využívala k zadržování aktivistů za práva sexuálních menšin či k rušení takzvaných pochodů hrdosti.

Kromě tohoto zákazu se sexuální menšiny potýkají i s dalšími těžkostmi - v některých částech Ruska, například na převážně muslimském Kavkazu, také s otevřeným pronásledováním a násilím, shrnula agentura ČTK.

Reklama

Související témata:

Doporučované