Hlavní obsah

Na frontě vypukla vzpoura ruských důstojníků, tvrdí Kyjev

Foto: Profimedia.cz

Šéf Vagnerovy armády Jevgenij Prigožin na videu zveřejněném 3. března

Reklama

Vzpoura podle ukrajinské armády vypukla v místě nedávné největší tankové bitvy války, tedy okolo města Vuhledar v Doněcké oblasti. Kyjev tvrdí, že důstojníci odmítají pokračovat v „nesmyslném útoku“.

Článek

Na bojišti na východě Ukrajiny se údajně vzbouřili vysoce postavení ruští důstojníci, šéf Vagnerovy armády Jevgenij Prigožin mezitím ruské velení osočil z toho, že chce z jeho mužů udělat obětní beránky.

Podle ukrajinské armády se vzpoura ruských důstojníků odehrála nedaleko města Vuhledar, které stále zůstává pod kontrolou Ukrajiny. V minulém měsíci o něj Rusové s Ukrajinci svedli dosud největší tankovou bitvu probíhající války. Rusko při ní podle Ukrajiny přišlo o 130 tanků a obrněných transportérů a každým dnem ztrácelo až 300 mužů.

„Velitelé brigády a vyšší důstojníci odmítají pokračovat v novém, nesmyslném útoku, který od nich požadují jejich nekvalifikovaní velitelé – vtrhnout na dobře bráněné ukrajinské pozice bez dostatečné ochrany a přípravy,“ uvedla v reakci na vzpouru ukrajinská armáda. Na její výroky upozornil deník The Times.

Ruskému velení pohrozil také šéf žoldnéřské Vagnerovy skupiny Prigožin. Řekl, že pokud jeho mužům neposkytne potřebné dodávky munice, ruské pozice na frontě u Bachmutu se zhroutí. Problémy podle něj ruská armáda pocítí také ve zbytku východní Ukrajiny.

„Pokud se vagnerovci nyní stáhnou z Bachmutu, celá fronta se zhroutí,“ varoval Prigožin ve videu, které zveřejnil na sociálních sítích. Město na východě země je již několik měsíců dějištěm intenzivních bojů. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pondělí s odkazem na dva nejvýše postavené ukrajinské generály oznámil, že Ukrajina bude bránit Bachmut tak dlouho, dokud bude způsobovat ztráty nepříteli.

Více o bojích u Bachmutu:

Dva nejvýše postavení ukrajinští generálové souhlasí s tím, aby Ukrajina pokračovala v obraně Rusy obléhaného města Bachmut na východě země. Uvedla to kancelář prezidenta Zelenského po jeho dnešní poradě s veliteli.

Podle armádního mluvčího bude Ukrajina bránit Bachmut tak dlouho, dokud bude způsobovat ztráty nepříteli.

Prigožin tvrdí, že dokumenty o dodávkách munice s ruskými orgány podepsal už 22. února. Do Bachmutu měl být balíček doručen hned v následujícím dni. Podle šéfa vagnerovců ovšem většina munice na frontu nikdy nedorazila, upozorňuje BBC.

„Zatím se snažíme zjistit příčinu. Je to jen obyčejná byrokracie, nebo zrada?“ zareagoval Prigožin s tím, že se jeho muži bojí toho, že z nich chce Kreml udělat obětní beránky pro případ, že by válku na Ukrajině prohrál.

„Pokud ustoupíme, zapíšeme se do dějin jako lidé, kteří udělali hlavní krok k prohrané válce,“ domnívá se Prigožin. „Co když nás (ruské úřady) chtějí podrazit, když říkají, že jsme darebáci – a proto nám nedávají munici, nedávají nám zbraně a nedovolují nám doplnit stavy, včetně (verbování) zajatců?“ dodal.

O rozkolu mezi ruskou armádou a vagnerovci může svědčit také skutečnost, že Prigožinovu zástupci nedávno údajně zamezili ve vstupu na velitelství ruské „speciální vojenské operace“.

Není to poprvé, co Prigožin ruské velení obvinil z toho, že vagnerovcům neposílá dostatečné množství munice. V minulém měsíci Prigožin osočil ministra obrany Sergeje Šojgua a náčelníka generálního štábu Valerije Gerasimova ze zrady v souvislosti se zadržováním dodávek munice. Jednalo se pravděpodobně o dosud největší roztržku uvnitř Kremlu od začátku invaze na Ukrajinu.

Reklama

Doporučované