Hlavní obsah

Zelenskyj: Generálové souhlasí s pokračující obranou Bachmutu

Foto: Profimedia.cz

Ukrajinští obránci Bachmutu.

Reklama

Podle armádního mluvčího budou Ukrajinci bránit město, dokud budou způsobovat nepříteli ztráty. V ofenzivě u Bachmutu jsou prý vázány nejlepší ruské jednotky.

Článek

Operace na obranu města Bachmut budou pokračovat a jsou podporovány nejvyššími generály, uvedl v pondělí ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Dva nejvýše postavení ukrajinští generálové souhlasí s tím, aby Ukrajina pokračovala v obraně Rusy obléhaného města Bachmut na východě země. Uvedla to kancelář prezidenta Zelenského po jeho dnešní poradě s veliteli. Podle armádního mluvčího bude Ukrajina bránit Bachmut tak dlouho, dokud bude způsobovat ztráty nepříteli.

Fotografie ze zákopů

Bachmut už měsíce platí za jedno z hlavních ohnisek války. Zde k nahlédnutí aktuální fotografie z místa těžkých bojů.

Rusko se snaží dobýt Bachmut celé měsíce a obě strany tam již utrpěly těžké ztráty, píše BBC. Náčelník generálního štábu Valerij Zalužnyj a velitel ukrajinských pozemních sil Oleksandr Syrskyj „se vyslovili pro pokračování obranné operace a pro další posílení ukrajinských pozic v Bachmutu“, informovala prezidentská kancelář.

Prohlášení přichází v reakci na zprávy západních médií a analytiků, oznamujících údajné snižování stavů ukrajinských obránců města. Např. Americký institut pro studium války ve své víkendové analýze napsal, že ukrajinská armáda pravděpodobně provádí v Bachmutu omezený taktický ústup.

Evakuace dětí z Bachmutu

V Bachmutu po tvrdých střetech z posledních měsíců zůstal už jen zlomek obyvatel. Snahy o jejich evakuaci jsou stále složitější, a ukrajinské úřady proto usilují hlavně o to, dostat z oblasti co nejrychleji alespoň děti.

Bachmut je v současné době jedním z ohnisek války a odehrávají se tam jedny z nejtěžších bojů konfliktu, který rozpoutala Moskva před rokem svou invazí. Objevují se zprávy o mnoha padlých či raněných na obou stranách.

Mluvčí východního uskupení ukrajinských sil Serhij Čerevatyj dnes podle serveru RBK-Ukrajina připustil, že Bachmut má pro Ukrajinu spíše symbolickou hodnotu, jeho obranou jsou ale podle něj vázány nejlepší ruské jednotky. „Dokud je příležitost mořit nepřítele, ničit jeho vojáky, ničit jeho morálku, ničit jeho bojové schopnosti, děláme to,“ řekl mluvčí.

Americký ministr obrany Lloyd Austin dnes vyjádřil přesvědčení, že Bachmut má spíše symbolický než strategický význam. „Pád Bachmutu nemusí nutně znamenat, že Rusové změnili průběh této války,“ řekl podle agentury Reuters americký ministr při návštěvě Jordánska a dodal, že nechce předjímat, zda a kdy Bachmut padne.

Reklama

Doporučované