Hlavní obsah

Poslední děti Bachmutu. Jejich rodiče jsou mnohdy odhodlaní zůstat

Foto: Profimedia.cz

Dítě běží před obytnou budovou zničenou ruskými údery v Bachmutu, 24. května 2022.

Reklama

V Bachmutu po tvrdých střetech z posledních měsíců zůstal už jen zlomek obyvatel. Snahy o jejich evakuaci jsou stále složitější a ukrajinské úřady proto usilují hlavně o to, dostat z oblasti co nejrychleji alespoň děti.

Článek

Vyostřené boje u ukrajinského města Bachmut už vyhnaly z domovů desetitisíce lidí. Dostat se z míst, která denně čelí útokům, je nicméně v posledních dnech ještě nebezpečnější než dřív.

Opouštět město v autě nebo autobuse teď pro civilisty představuje až moc velké ohrožení, musí proto utíkat pěšky, řekl zástupce ukrajinské armády agentuře AP.

O evakuaci dětí a starých lidí se stará ukrajinská policejní skupina s eufemistickým názvem „Bílí andělé“. Okolnosti této mise deníku The Guardian popsala policistka Oleksandra Havrylková.

Ve městě zůstalo už jen asi 40 dětí, jde tedy o organizovanou akci. „Měli jsme adresy, o kterých nám bylo řečeno, že by tam mohly nějaké děti žít. Jak k jednotlivcům přistupujeme, záleží na situaci.“

Někdy, jak vysvětluje, je zapotřebí několik návštěv, získat si u lidí důvěru, vybudovat trochu hlubší známost, aby se podařilo je přesvědčit k odchodu.

„Byla tu rodina, která říkala, že nemá peníze na to, aby odešla nebo si něco pronajala. Bylo s nimi i sedmileté dítě,“ popsala Havrylková. „Tak jsme před dvěma týdny našli s předstihem byt a vyfotili jsme ho, abychom jim ukázali fotky. A řekli jsme jim: Podívejte se, sem půjdete.“

Podmínky, ve kterých obyvatelé města zůstali, totiž připomínají běžný život jen vzdáleně. Mnozí žijí bez elektřiny nebo vody a kvůli bezpečnosti zůstávají ve sklepě. „Jsou případy, kdy si lidé vybavují sklepy tak, aby byly více či méně obyvatelné. Ale viděla jsem také, že tam lidé měli generátor a děti mohly hrát videohry. Ale spousta sklepů ani nebyla navržena tak, aby sloužily jako protiatomové kryty.“

Vicepremiérka Iryna Vereščuková ve středu uvedla, že všechny děti musejí být vzhledem k závažnosti situace z místa evakuovány, i kdyby s tím jejich rodiče nebo opatrovníci nesouhlasili.

Někteří lidé se před evakuací skrývají

Šéf místní oblastní správy Pavlo Kyrylenko vysvětlil, že lidé, kteří zůstávají ve městě, jsou rozptýleni po různých částech města a nechtějí odejít, někteří se dokonce před evakuací skrývají. Dodal, že v Bachmutu pracuje osm policejních evakuačních týmů. Často trvá celý den, než se podaří najít lidi, jimž pak pomohou odejít.

„Byt jedné rodiny byl zasažen čtyřikrát, než souhlasili s odchodem. Teď jsou tu lidé, kteří chtějí odejít, ale je těžké je dostat ven,“ popsal Bohdan Zujakov, který pomáhá při evakuacích.

V sobotu podle ukrajinských vojáků byla při ostřelování zabita žena a dva muži byli těžce zraněni, když se snažili přejít provizorní most z města v Doněcké oblasti, napsala AP. Cesty, které byly ještě před několika týdny průjezdné, nyní neustále ohrožuje ostřelování.

Zatímco se v některých dnech z města evakuovalo i 600 lidí denně, v poslední době jde pouze o pět až deset osob, popsal Oleksandr Marčenko, místostarosta Bachmutu. „Nepřítel vše vyhazuje do povětří, útočí na vícepodlažní budovy i obývané části,“ řekl.

Hennadij Mazepa a jeho žena Natalia Išková se rozhodli zůstat v Bachmutu, i když tvrdé boje proměnily většinu města v trosky. Agentuře AP Išková přiznala, že nemají dost jídla ani dalších základních potřeb.

„Humanitární pomoc dostáváme jen jednou měsíčně. Nemáme elektřinu, vodu ani plyn. Modlím se k Bohu, aby všichni, kdo tu zůstali, přežili,“ řekla.

Boje o Bachmut obrazem

Prohlédněte si snímky přímo z Bachmutu i záběry z bojů o město.

Problémy s dodávkami humanitární pomoci, podobně jako s evakuací samotnou, popisují i dobrovolníci. Zujakov řekl, že naposledy pomoc doručili do města už před více než týdnem. Jejich poslední akce je totiž málem stála život.

„Když jsme jeli do Bachmutu, viděli jsme vojáky u silnice střílet a pochopili jsme, že to nebude snadné. Byla to ale úplná noční můra. Všude byla slyšet střelba a výbuchy. Připadalo mi to jako peklo na zemi. Popravdě řečeno jsme se báli, že se nedostaneme ven,“ popsal Zujakov.

Ve své nejnovější analýze bojů na Ukrajině americký Institut pro studium války (ISW) napsal, že ukrajinská armáda v Bachmutu pravděpodobně provádí omezený taktický ústup. Zároveň však dodává, že je příliš brzy na to hodnotit, zda Ukrajinci chystají úplné stažení z tohoto města.

Reklama

Doporučované