Hlavní obsah

Záběry z bitvy o Bachmut: Ať si vylámou zuby, říká člen speciální jednotky

Bez komentáře: Záběry z bojů na předměstí Bachmutu. Video: twitter/Osinttechnical, AP

 

Reklama

Krvavá bitva o Bachmut nekončí. Zprávy o tom, že to pro Ukrajince vypadá bledě, se sice kupí, kontrolu nad městem ale ruští okupanti pořád nezískali.

Článek

Ruské síly o víkendu v blízkosti Bachmutu získaly důležité obce BerchivkaJachidne. Tento vývoj donutil k ústupu z jejich pozic obránce kolem železniční stanice Stupki dále na východ, jinak by jim hrozilo obklíčení.

Ukrajinské velení se ruský postup pokusilo zdržet rychlým vypuštěním přehrady v této oblasti a následnou lokální záplavou, která zkomplikovala pohyb v oblasti.

Během víkendu se hodně spekulovalo o nějakém protiútoku ukrajinských obrněných jednotek na sever od Bachmutu. Chybí o tom ale jasné důkazy. Více o aktuální situaci na bojišti píšeme zde.

Na předměstí samotného Bachmutu se pak bojuje o jednotlivé bloky domů, jak dokládá video, které zveřejnili například analytici z amerického výzkumného ústavu CNA. Záběry ukazují boj v zástavbě, kde ukrajinský voják z 93. samostatné mechanizované brigády „Cholodnyj Jar“ s pomocí protitankové střely ničí bojové vozidlo BMP-2.

Jak je vidět v další části úvodního videa, ruské síly město neustále ostřelují, což dokládají i záběry z dronu agentury AP.

Rusko a dopady sankcí

Podcast 5:59 spolu s expertem na mezinárodní sankce Francescem Giumellim analyzoval dopady vlny západních sankcí na Rusko. Podle něj je třeba trpělivost, abychom viděli, jak zabírají.

„Podívejte se, jak bylo tohle město krásné. Mělo rozvinutou infrastrukturou. A vidíte, co s ním udělali? Teď se Bachmut stal pevností. Přeju si, aby si vylámali zuby, až ho budou žvýkat,“ říká pro AP člen jednotky rychlého nasazení, jedné z mnoha, která Bachmut brání. Jaké jsou její konkrétní úkoly, ale ukrajinské velení tají.

Kyjev bude držet Bachmut tak dlouho, dokud bude tento boj pro Rusy mnohem ztrátovější než pro ně. Každý Rus, kterého teď Ukrajinci zlikvidují, bude chybět při plánované jarní ofenzivě, píše deník Forbes.

Ukrajinci se tváří, že mají o cíli své jarní protiofenzívy jasno - chtějí „vrazit klín do ruské fronty na jihu mezi Krymem a pevninským Ruskem“, řekl v rozhovoru pro německou mediální skupinu Funke zástupce šéfa ukrajinské rozvědky Vadym Skibickyj.

O této možnosti se spekuluje už delší dobu - ztráta pevninského spojení s okupovaným Krymem by pro Rusko představovala významnou porážku.

Reklama

Doporučované