Hlavní obsah

Švýcaři blokují vývoz munice na Ukrajinu

Foto: Profimedia.cz

Obrněné německé vozy Gepard používají náboje vyráběné ve Švýcarsku. Ukrajinci se k nim ale nemůžou dostat kvůli švýcarské neutralitě.

Reklama

Podle některých švýcarských odborníků existuje legální způsob, jak neporušit přísné principy neutrality a zároveň dodávat Ukrajině zbraně.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

V situaci, kdy na ukrajinská města denně dopadají ruské rakety a drony, to může působit jako nepochopitelná absurdita: Německá vláda dodala Ukrajině protiletadlové obrněnce Gepard a ráda by k nim přidala také asi 12 tisíc kusů nábojů. Jenže nemůže. Střelivo se totiž vyrobilo ve Švýcarsku, které odmítá povolit jejich další vývoz – s odkazem na svoji přísnou neutralitu.

Neznamená to, že Švýcarsko Ukrajině nepomáhá. Od začátku ruské invaze dodalo napadené zemi více než 680 tun humanitární pomoci, téměř 5000 tun jídla a do bombardovaných ukrajinských měst vyslalo také zařízení na hašení požárů a odklízení suti. Vůči dodávkám švýcarských zbraní, byť by je Ukrajincům poskytla jiná země, jsou ale v Bernu neoblomní.

Proti přesunu munice z Německa na Ukrajinu se švýcarská vláda vyslovila už na jaře a od té doby alpská země trvá na svém. Její postoj neobměkčily ani prosby Ukrajiny, které náboje do Gepardů docházejí, ani nedávná žádost německé ministryně obrany Christine Lambrechtové, která se obrátila dopisem na svoji švýcarskou kolegyni.

Švýcarští politici stále argumentují zásadami neutrality, které mimo jiné zakazují reexport zbraní a jejich dodávky stranám válečného konfliktu. Nestrannost v mezinárodních sporech je jeden z historických pilířů švýcarské státnosti, se kterým se ztotožňuje i naprostá většina obyvatel konfederace, jež není členskou zemí EU ani NATO.

Podle některých švýcarských odborníků nicméně existuje způsob, jak neutralitu neporušit a zároveň munici na Ukrajinu legálně vyvézt.

Emeritní profesor Univerzity v Bernu a jeden z nejuznávanějších expertů na mezinárodní obchod Thomas Cottier upozornil na jeden z článků zákona o válečném materiálu, který vládě umožňuje, aby „v případě mimořádných okolností“ reexport zbraní povolila.

Cottier soudí, že ruský útok na Ukrajinu takovou mimořádnou okolností bezpochyby je. A pokud Švýcarsko vývoz nábojů pro Gepardy umožní, bude to v souladu se švýcarskými hodnotami. „Dosavadní postoj Spolkové rady (spolková vláda – pozn. red.) je nepochopitelný a není v zájmu Švýcarska a jeho pověsti,“ uvedl profesor pro list Tages-Anzeiger.

Je dokonce přesvědčen, že Charta OSN, která z právního hlediska slouží jako vodítko pro vymezení neutrality, umožňuje, aby se Švýcarsko podílelo na kolektivní obraně proti ruské útočné válce: „Charta má přednost před starým zákonem o neutralitě z roku 1907 z éry evropského imperialismu,“ dodal odborník.

Pružnější přístup k uplatňování neutrality, který by více zohledňoval aktuální situaci v mezinárodní politice, prosazuje nynější švýcarský prezident a současně ministr zahraničí z liberální strany FDP Ignazio Cassis. Ten před dvěma týdny navštívil Kyjev, kde se setkal s protějškem Volodymyrem Zelenským a podle některých švýcarských kritiků až příliš otevřeně podpořil Ukrajinu jako válčící stranu.

Mnozí další švýcarští politici jsou opatrnější. Někteří sice vývoz munice pro Gepardy připouštějí, ale podmiňují to například vyhlášením nouzového režimu.

„Spolková rada by měla umožnit dodávky pomocí nouzového zákona. Cokoliv jiného je neposkytnutí pomoci,“ uvedla Elisabeth Schneiderová-Schneiterová ze strany Střed, která se zaměřuje na zahraniční politiku.

Reagovala tím i na hlasy politiků z Německa, kteří pohrozili ukončením nákupů zbraní, pokud Švýcarsko neustoupí. Německo je přitom největším odběratelem švýcarských zbrojovek.

„Právě nyní se musíme připravit na scénář národní a alianční obrany. Pro tento scénář potřebujeme zásoby zbraní a střeliva. Pokud je Švýcarsko bude Ukrajině i nám upírat, z bezpečnostních důvodů už odtamtud nemůžeme nic odebírat,“ prohlásil například poslanec německého Bundestagu Marcus Faber z vládní strany FDP.

Limity švýcarské neutrality

Válka na Ukrajině nutí Švýcary, aby se zamýšleli nad svým pojetím neutrality. Jejich neoblomnost jim může poškodit renomé, na kterém si zakládají. Tématu jsme se věnovali zde:

Tyto a další výroky německých politiků vyvolaly ve Švýcarsku až popudlivé reakce. Například šéf nejsilnější lidové strany (SVP) Marco Chiesa vznesl otázku, odkdy se zahraniční politika Švýcarska dělá v Německu. „Nikdy to nedopadlo zvlášť dobře, když Německo zasahovalo do politiky jiných zemí,“ poznamenal politik, jehož strana tradičně brání přísný výklad neutrality.

Bulvární deník Blick varoval, aby vyvážené zboží neskončilo v jiné zemi. Připomněl zprávy od kriminalistů z Finska a dalších zemí o nálezech zbraní, které byly původně určené pro Ukrajinu.

Poslanec Martin Landolt ze strany Střed k tomu poznamenal, že ani zneužití případných švýcarských zbraňových dodávek by se stoprocentně nedalo vyloučit. „U tankové munice se mi ale takové riziko zdá pomíjivé,“ poznamenal politik, který se v minulosti zasloužil o zpřísnění zmíněného zákona o válečném materiálu, nyní však vývoz munice na Ukrajinu podporuje.

Reklama

Doporučované