Hlavní obsah

Desetitisíce lidí se v São Paulu sešly na podporu exprezidenta Bolsonara

Foto: Marcelo Chello, Shutterstock.com

Bývalý brazilský prezident Jair Bolsonaro.

Reklama

Desetitisíce příznivců exprezidenta Jaira Bolsonara se v pondělí sešly v největším městě Brazílie, aby Bolsonarovi vyjádřili podporu. Kvůli útokům na vládní budovy z ledna 2023 by se totiž mohl dostat do vězení, píše The Guardian.

Článek

Krajně pravicový exprezident Jair Bolsonaro svolal shromáždění svých podporovatelů v São Paulu poté, co se stal začátkem měsíce terčem policejní razie vyšetřující údajný pokus o státní převrat. Na shromáždění hovořil na svou obhajobu asi 20 minut a zároveň vzpomínal na dobu, kdy byl u moci, píše deník The Guardian.

Útoků na staré nepřátele a nejvyšší soud se ale v projevu zdržel. Jeho spojenci před akcí vyjádřili obavy, že by ho jakékoli výroky proti brazilským úřadům nebo institucím mohly dostat do ještě větších problémů, dodává deník.

Bolsonaro je federální policií vyšetřován kvůli údajné roli v útocích na vládní budovy z 8. ledna 2023, které vyvolala jeho prohra v prezidentských volbách. Exprezident podle Guardianu požaduje, aby desítky lidí, již jsou za tyto incidenty stále ve vězení, obdrželi milost.

Bolsonaro popřel, že by se on a jeho příznivci před rokem pokusili o převrat. „Co je to státní převrat? Jsou to tanky v ulicích, zbraně, spiknutí. Nic z toho se v Brazílii nestalo,“ uvedl. Shromáždění se kromě desítek zákonodárců zúčastnili i někteří guvernéři států včetně guvernéra São Paula Tarcisia de Freitase, dodává britský deník.

Reklama

Doporučované