Hlavní obsah

Dílo hackerů se zdařilo, ruská televize odvysílala projev Zelenského

Foto: Profimedia.cz

Proti ruské cenzuře se po začátku invaze postavila i hackerská skupina Anonymous. Snímek je ilustrační.

Reklama

Ukrajinští hackeři umístili do vysílání ruského Prvního kanálu na Krymu video s ukrajinskými symboly a projevem prezidenta Zelenského.

Článek

Za přispění ukrajinských hackerů odvysílala v sobotu ruská televize na území okupovaného Krymu projev ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, píše web Ukrajinska pravda. Hackeři se nabourali do vysílání Prvního kanálu, jenž je nesledovanější televizní stanicí v zemi.

Ukrajinské centrum pro strategickou komunikaci Stratcom zveřejnilo část prezidentovy výzvy na sociální síti Telegram. „Ať si každý z ruských představitelů, kteří se zmocnili vzácné půdy na Krymu, zapamatuje, že toto není země, kde pro ně bude mír,“ říká Zelenskyj ve videu, v němž vlají ukrajinské a krymsko-tatarské vlajky a zní píseň „Ukrajina jsi ty“ od zpěvačky Tiny Karol.

Zelenskyj zmínil téma Krymu také ve svém sobotním nočním projevu. „Letos je ve vzduchu na Krymu cítit, že tamní (ruská) okupace je dočasná a Ukrajina se vrací,“ řekl.

Rovněž varoval, že u příležitosti půlročního milníku v trvání války by mohli Rusové spáchat nějaký nebývale krutý čin. Poděkoval všem, kteří bojují nebo Ukrajinu jinak podporují.

V posledních týdnech došlo na okupovaném poloostrově k výbuchům na vojenském letišti u města Saki a v muničních skladech u města Džankoj, píše deník SME. Protivzdušná obrana byla v posledních dnech aktivována na různých místech Krymu i několikrát denně. Úřady dosazené Ruskem rovněž hlásily nálezy trosek ukrajinských bezpilotních letadel.

Reklama

Doporučované