Hlavní obsah

„Dnes nikdo neusne.“ Znovu modrožlutý Cherson pláče radostí

Foto: Profimedia.cz

Oslavy osvobození Chersonu v Kyjevě.

Reklama

Obyvatelé Chersonu žili od února pod ruskou okupací. Po stažení ruských sil se v pátek vítali v ulicích s ukrajinskými vojáky, na mnoha místech vyvěsili ukrajinskou vlajku. Škody, které za sebou Rusové nechali, se teprve ukážou.

Článek

Dva dny po oznámení stažení ruských sil z Chersonu se v ulicích města objevili ukrajinští vojáci. Na mnoha místech visí po několika měsících opět ukrajinská vlajka a lidé oslavující odchod okupantů volají „Sláva Ukrajině! Sláva hrdinům! Sláva ozbrojeným silám Ukrajiny!“

Na hlavní chersonské náměstí se sjeli rozradostnění civilisté, kteří přežili měsíce ruské okupace, objímali nově příchozí ukrajinské vojáky, fotili se s nimi a mávali ukrajinskými vlajkami.

Záběry těchto radostných scén se objevily jen několik hodin poté, co Rusko oznámilo, že se stáhlo ze západního břehu řeky Dněpr a přenechalo Cherson a okolní oblasti Ukrajincům.

„Od rána je to ohromující. Dnes v noci nikdo neusne. (Cherson) je teď volný, je to tak jiné. Všichni od rána pláčou,“ popsal pro BBC radost ve městě Alexej Sandakov. Vylíčil, jak v jeho okolí lidé mávající ukrajinskými vlajkami, zpívají a tančí. V centru Chersonu se podle něj zatím objevila jen hrstka ukrajinských vojáků. „Všichni je chtěli obejmout. Nevěděli, co mají dělat.“

Jinde v ulicích Chersonu rozvinuli lidé modrožluté transparenty a auta vyjela do ulic a troubila na oslavu, vykreslil situaci ve městě deník The Guardian.

Slaví i lidé mimo Cherson, do ulic vyšli s vlajkami a transparenty Ukrajinci rovněž v Kyjevě nebo Oděse. „Tohle je ten nejlepší den v mém životě. Všichni roníme slzy štěstí. Snila jsem o tomto dni, ale myslela jsem si, že se to nestane tak rychle. Nemůžu se dočkat, až se vrátím a uvidím všechny lidi, které mám ráda,“ řekla pro Guardian Olena Kovalenková, která v září z města utekla na západ Ukrajiny.

Cherson, ležící na západním břehu Dněpru poblíž ústí do Černého moře, byl prvním větším městem, kterého se Rusové zmocnili po svém vpádu na Ukrajinu. Od konce září jej Kreml považoval za součást ruského území v návaznosti na pseudoreferenda, která uspořádal ve čtyřech okupovaných oblastech Ukrajiny.

Jeden z největších úspěchů Ukrajiny

Město dříve obývalo 320 tisíc lidí, teď jich je asi 50 tisíc. Chersonští museli od začátku okupace snášet zákazy vycházení, potýkali se s nedostatkem zboží, ale hlavně čelili intenzivní propagandistické kampani, která měla za cíl je přesvědčit, aby se stali ruskými občany a přijali Moskvou prosazovaný narativ.

První snímky z osvobozeného Chersonu

Nyní je tomu konec. „Dnešní den je historický. Získáváme zpět jih země, získáváme zpět Cherson,“ řekl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pátečním večerním proslovu k národu. „Naši obránci jsou na okraji města a brzy do něj vstoupíme. Ale speciální jednotky jsou již ve městě,“ dodal.

Kyjev osvobozením Chersonu dosáhl jednoho ze svých nejvýznamnějších úspěchů, zatímco Kreml utrpěl tvrdou porážku. Ještě před měsícem přitom ruský prezident Vladimir Putin mluvil o tom, že Cherson bude navždy součástí jeho země.

„V Chersonu byla vztyčena ukrajinská vlajka. Od nynějška se ukrajinská vlajka bude objevovat na všech budovách města. O tom jsme snili od prvních dnů okupace,“ řekl Serhij Chlaň, člen ukrajinské Chersonské oblastní rady.

Vyvěšení vlajky ukazují i záběry z centra města.

Co přesně za sebou ruští okupanti ve městě nechali, ukážou až další dny. Obyvatelé v rozhovorech s novináři již několik měsíců vypráví příběhy o zmizení blízkých, nelegálně deportovaných dětech nebo mučených i zavražděných příbuzných, připomněl deník The New York Times.

Důkazy o porušování lidských práv a masových hrobech se objevily, už když se Rusové stahovali z jiných částí Ukrajiny, např. v Buči nebo Izjumu. Zelenskyj uvedl, že opatření na zajištění bezpečnosti v Chersonu – zejména odstranění velkého počtu min – budou realizovaná co nejdříve.

Rusko hlásí nulové ztráty, Kyjev mluví o chaotickém stažení

Ruské ministerstvo obrany uvedlo, že přesun 30 tisíc mužů přes řeku Dněpr byl v pátek dokončen. Zatímco podle něj nedošlo k žádným ztrátám na životech a armáda za sebou neměla zanechat ani žádnou techniku, Kyjev mluví o chaotickém ústupu. Chlaň tvrdí, že při pokusu dostat se přes Dněpr se řada ruských vojáků utopila.

Ohlášení o stažení sil přišlo poté, co se v pátek začaly šířit záběry spadlého Antonivského mostu přes Dněpr, který za sebou měli údajně odpálit ustupující Rusové. Že by mohli Rusové město tak rychle a zároveň koordinovaně opustit, je podle odborníků ale nepravděpodobné.

Na to, že v Chersonu zůstali ruští vojáci, upozornil i Jurij Sak, poradce ukrajinského ministerstva obrany. Podle něj se nyní příslušníci ruské armády snaží splynout s místními obyvateli.

„Rusové si svlékají vojenské uniformy, házejí je do odpadkových košů a snaží se splynout s místními obyvateli. Vyzýváme je, aby se vzdali, zachránili si život a nebyli hloupí,“ dodal. Mluvčí ukrajinské armády Natalija Humenjuková v této souvislosti varovala před sabotážemi.

Reklama

Doporučované