Hlavní obsah

Do čela Irska míří 37letý Simon Harris. Na záchranu vládní koalice má rok

Foto: Damien Storan, Shutterstock.com

Simon Harris.

Reklama

Předsedou irské vládní strany Fine Gael byl zvolen 37letý Simon Harris, což znamená, že se stane příštím a dosud nejmladším irským premiérem, uvedla agentura Reuters.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Žádný jiný kandidát před uzavřením nominací veřejně neprohlásil, že se chce stát nástupcem dosavadního šéfa kabinetu Lea Varadkara. Střídání v čele vládní strany i samotné vlády se děje poté, co Varadkar ve středu na obě funkce překvapivě rezignoval.

Dosavadní ministr vysokého školství Harris, který je známý především tím, že pomáhal řídit počáteční reakci země na pandemii covidu-19, byl v neděli prohlášen za nového předsedu středopravé strany na akci v irském městě Athlone v Midlands. Díky podpoře koaličních partnerů Fine Gael pak 9. dubna, kdy se bude konat další zasedání parlamentu, bude zvolen nejmladším irským premiérem v historii.

Harris bude mít maximálně rok na to, aby koalici zachránil před porážkou v parlamentních volbách. Průzkumy veřejného mínění v posledních třech letech označovaly za favorita příští vlády levicovou stranu Sinn Féin, která podporuje sjednocení se Severním Irskem.

Další dva průzkumy však v neděli potvrdily nedávný trend poklesu podpory pro hlavní opoziční stranu Sinn Féin, která byla před dvanácti až osmnácti měsíci na vysoké úrovni, ačkoli opět ukázaly, že menší strany a nezávislí kandidáti mají navrch nad vládními stranami.

Reklama

Související témata:

Doporučované