Hlavní obsah

Do Pásma Gazy začala proudit pomoc přes přechod Kerem Šalom

Foto: Anas-Mohammed, Shutterstock.com

Ilustrační fotografie.

Přes přechod Kerem Šalom začala znovu proudit humanitární pomoc. Přechod byl téměř nepřetržitě uzavřen od začátku května, kdy na něj zaútočili příslušníci palestinského hnutí Hamás. Mohlo by tak přijet až 200 nákladních vozů.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Do Pásma Gazy začala znovu proudit humanitární pomoc přes přechod Kerem Šalom. Píše to dnes agentura Reuters s odkazem na prohlášení činitele Červeného půlměsíce a zprávu egyptské televize Al-Káhira. Do Pásma Gazy by mohlo přijet na 200 nákladních vozů s humanitární pomocí a palivem.

Na dodávce pomoci skrze přechod Kerem Šalom, který spojuje izraelské území a Pásmo Gazy, se dohodli tento týden americký prezident Joe Biden a egyptská hlava státu Abdal Fattáh Sísí. Egypt se zavázal dodávat humanitární pomoc přes Kerem Šalom, dokud nebude možné podle Káhiry obnovit provoz přechodu Rafáh.

První nákladní vozy začaly přes přechod už projíždět. Podle egyptského představitele Červeného půlměsíce se tudy může dostat na 200 nákladních vozů, z nichž čtyři vezou palivo, které je klíčové pro provoz nemocnic a dalších infrastruktur.

Na začátku května Izrael přechod Kerem Šalom uzavřel po raketovém útoku palestinského hnutí Hamás, který stál život čtyř izraelských vojáků. Izrael uvedl, že na krátkou dobu přechod otevřel, ovšem podle mezinárodních organizací se do Pásma Gazy žádná pomoc nedostávala. Od začátku května je uzavřený i další významný přechodu na jihu - Rafáh. V oblasti vede izraelská armáda svou pozemní ofenzivu.

Uzavření dvou důležitých přechodů vyvinulo další tlak na humanitární situaci v Pásmu Gazy. Minulý týden začalo fungovat provizorní molo postavené americkou armádou, které umožňuje přepravu pomoci přes moře. Podle odborníků však pomoc přepravovaná loděmi nemůže nahradit či vykompenzovat pomoc přepravovanou po silnicích.

Doporučované