Hlavní obsah

Do války se zapojil nový Putinův spojenec, sníh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Do Kyjeva dorazila naplno zima. Kyjevanka si v potemnělém městě, které šetří elektřinu, svítí na cestu telefonem.

Reklama

Kyjev pokryla sněhová pokrývka, Ukrajinu čekají další omezení spotřeby energií, píší agentury z ukrajinského hlavního města.

Článek

Jsou součástí ruské válečné taktiky: úvahy, že s nastupující zimou bude pro Ukrajinu stále obtížnější odolávat následkům ničení energetické infrastruktury. A nový Putinův spojenec – zima a sníh – se opravdu zapojuje v plné síle.

Kyjev pokryla ve čtvrtek sněhová pokrývka, což pro ukrajinskou metropoli znamená jediné – další nároky na elektrickou síť. Jak připomíná agentura ČTK, podobně jako celá země se Kyjev potýká s výpadky elektřiny po rozsáhlých ruských útocích.

Provozovatel ukrajinské sítě Ukrenerho na dnešek oznámil další omezení spotřeby energie a varoval před nutnými výpadky, které jsou potřebné pro stabilizaci sítě, napsala agentura AFP.

Jestli přežijeme tuto zimu – a my ji přežijeme –, určitě v této válce vyhrajeme.
Volodymyr Zelenskyj pro Ukrajinskou pravdu

Sníh pokryl zejména auta zaparkovaná v ulicích hlavního města, kde byla ráno řada čtvrtí bez proudu. Guvernér Kyjevské oblasti Oleksij Kuleba ve středu varoval, že nadcházející týden bude obtížný, neboť teploty mohou klesnout až k minus deseti stupňům Celsia.

Ukrajina od 24. února čelí ruské vojenské agresi, která se od října s nadcházející zimou soustředí na ukrajinskou energetickou infrastrukturu. Zatím nejrozsáhlejší útok Moskva provedla podle ukrajinských úřadů v úterý odpoledne, kdy bylo zasaženo na 15 energetických zařízení.

„Vlivem prudkého ochlazení vzrostla spotřeba elektřiny v ukrajinských oblastech, (…) což dále zkomplikovalo už tak složitou situaci v elektrické síti“ a povede k „širším omezením“ ve spotřebě elektřiny napříč Ukrajinou, napsala společnost Ukrenerho na facebooku.

Agentura Unian v předpovědi pro dnešní den napsala, že Ukrajinu čeká sníh a déšť. Ve většině oblastí na západě, severu a v některých centrálních oblastech teploty nepřekročí tři stupně Celsia. Na východě a jihu se teploty budou pohybovat mezi sedmi až 14 stupni Celsia.

Reklama

Doporučované