Hlavní obsah

Dobrovolníci se hlásí i Rusku, bojovat na Ukrajině chtějí Syřané i Afričani

Foto: Profimedia.cz

„Rusko má podporu Středoafričanů.“ V Bangui, hlavním městě Středoafrické republiky, se minulou sobotu shromáždily na podporu ruské invaze stovky lidí.

Reklama

Bojovníci ze Středoafrické republiky slíbili věrnost Kremlu. Chystají se vstoupit do války na Ukrajině a bojovat po boku ruských jednotek. Podle ruských státních médií se do bojů ve velkém hlásí také Syřani.

Článek

Ruský prezident Vladimir Putin v pátek řekl, že souhlasí s tím, aby se do bojů proti ukrajinským ozbrojeným silám zapojili dobrovolníci ze zahraničí.

Podle ruského ministra obrany Sergeje Šojgua tak chce učinit na 16 tisíc osob z Blízkého východu. Jde především o lidi ze Sýrie, poznamenal ruskojazyčný server stanice BBC. Není ale jasné, zda Rusko již dokázalo z oblasti získat bojovníky.

Šojgu podle ruské tiskové agentury na dnešním zasedání bezpečnostní rady státu řekl, že obdržel „obrovské množství žádostí od nejrůznějších dobrovolníků z různých zemí, kteří chtějí přijet do Luhanské a Doněcké lidové republiky“, píše TASS s odkazem na dvě proruské separatistické republiky na východě Ukrajiny. Někteří z nich podle šéfa resortu obrany „pomáhali v boji“ proti takzvanému Islámskému státu (IS).

Krátce po Putinově souhlasu se zapojením zahraničních dobrovolníků do konfliktu na Ukrajině zveřejnila ruská armádní televizní stanice Zvezda video, které údajně ukazuje Syřany připravené k boji na Ukrajině. „Veteráni se přicházejí ptát, zda probíhá nábor dobrovolníků, kteří se chtějí postavit za Rusko stejně, jako se postavilo za Sýrii,“ uvádí Zvezda.

„Pokud vidíte, že existují lidé, kteří chtějí dobrovolně, nikoliv pro peníze, přijít a pomoci lidem žijícím v Donbasu, je třeba jim vyjít vstříc a pomoci jim přesunout se do válečné zóny,“ řekl Šojgu. „Udělejte to prosím,“ odvětil mu Putin.

Některé syrské opoziční a lidskoprávní skupiny se domnívají, že Rusové již bojovníky v Sýrii získali, uvedla agentura AP. Podle skupiny DeirEzzor 24 Rusko naverbovalo desítky Syřanů na severu země.

Podle dalších skupin je ale výběr nových bojovníků teprve na začátku a Rusko se obrátilo na syrskou armádu se žádostí o muže, kteří mají zkušenosti s bojem v městské zástavbě. „Vzhledem k chudobě syrského hospodářství tady není nedostatek ostřílených mužů ve vojenském věku, kteří jsou ochotní dát všanc svůj život za malou materiální odměnu,“ uvedl novinář Danny Makkí. Podle nejmenovaného amerického představitele ale ruské snahy o nábor bojovníků zatím nepřinesly „kýžené ovoce“, uvedla agentura Reuters.

Podporu Rusku slíbili afričtí bojovníci

Na internetu se mezitím také objevilo video pravděpodobně natočené ve Středoafrické republice. Po zuby ozbrojená skupina maskovaných vojáků v něm slibuje, že se brzy připojí ke svým ruským bratrům a bude bojovat za „mír a pořádek“.

„Našim ruským bratrům bojovníkům: víme, co se děje na Ukrajině. Ruští vojáci provádějí vojenské operace s cílem nastolit pořádek a mír tváří v tvář ukrajinskému nacionalismu. My, afričtí bojovníci, jsme připraveni připojit se na stranu našich ruských bratrů a podpořit je. Naši ruští bratři, držte se! My, Afričané, brzy přijdeme! Odvahu! Odvahu!“ říká ve videu jeden z vojáků.

Rusko s režimem ve Středoafrické republice poměrně úzce spolupracuje. V posledních letech poskytlo místnímu prezidentovi Touadérovi vojenskou podporu a pomohlo mu posílit jeho špatně vybavenou armádu v boji proti povstaleckým milicím, píše deník The Times.

V hlavním městě Středoafrické republiky Bangui se minulou sobotu shromáždily stovky lidí, aby daly najevo svou podporu ruské invazi na Ukrajinu. Podle agentury AFP měli demonstranti v rukou cedule s nápisy „Rusko zachraňuje Donbas“ nebo „Rusko a Středoafrická republika proti nacismu“.

Podobná videa z dalších afrických států sdílela také ruská státní média. „My, konžští vojáci, jsme připraveni podpořit Rusko v boji proti Ukrajině. Všechno, co se tam děje, je dílem Evropanů,“ říká ve videu, které zveřejnila ruská zpravodajská agentura Ria Novosti, voják.

„Víme, že za tím stojí NATO. My, Kamerunci, půjdeme bez odporu, pokud budeme požádáni, abychom šli podpořit Rusko,“ prohlašuje v dalším videu bojovník z Kamerunu.

Reklama

Doporučované