Hlavní obsah

Hamás propustil 17 rukojmí. Ti jsou v bezpečí v Izraeli

Foto: Shutterstock.com

Pásmo Gazy (ilustrační foto).

Reklama

aktualizováno •

Po hodinách čekání je jasné, že 13 izraelských rukojmí a 4 cizinci, které unesli členové radikálního hnutí Hamás, jsou na svobodě.

Článek

Kolem předání rukojmí v Pásmu Gazy panovaly dlouhou dobu nejasnosti. V sobotu v noci ale Izraelské obranné síly (IDF) potvrdily, že 13 Izraelců a 4 Thajci jsou v bezpečí na území Izraele. Nedlouho poté Izrael podle agentury AFP oznámil propuštění 39 palestinských vězňů - žen a mladistvých.

Podle BBC, která mluvila se zástupci Hamásu, se předání rukojmí zdrželo kvůli omezení humanitární pomoci v severní části Pásma Gazy, ale i kvůli změnám v seznamu palestinských vězňů. Zdroje z izraelské vlády podle BBC porušení dohody popřely.

Zmatek panoval také ohledně počtu propuštěných cizinců – Hamás podle některých zdrojů tvrdil, že jich bylo předáno sedm. Mluvčí izraelských ozbrojených sil Daniel Hagari na sociální síti X nicméně napsal, že zástupci Červeného kříže převezli do Egypta a poté do Izraele 17 unesených, z toho 13 Izraelců a čtyři thajské občany.

Web Times of Israel záhy po jejich propuštění potvrdil, že mezi propuštěnými zajatci byly nejméně čtyři děti ve věku od devíti do třinácti let. Izraelský deník také napsal, že matka jedné z osvobozených dívek, čtyřiapadesátiletá Raya Rotemová, zůstává rukojmím v Gaze.

Na oplátku později Izrael propustil 39 palestinských vězňů, podle televizní stanice Al-Džazíra se jedná o ženy a nezletilé. Výměna vězňů navazuje na páteční krok, kdy Izrael propustil 39 palestinských žen a dětí výměnou za 24 zajatců – podle prvotních informací šlo o 13 izraelských žen a dětí, 10 Thajců a Filipínce. Podle BBC ale polské ministerstvo zahraničí zmínilo, že mezi osvobozenými byla zřejmě i Polka.

Klid zbraní přerušil vojenské operace, které trvají od 7. října, kdy členové hnutí Hamás napadli Izrael. Podle ČTK ten den bylo do Pásma Gazy zavlečeno zhruba 240 lidí. Dalších 1200 lidí přišlo o život. Izraelská odveta si podle dostupných informací od úřadů ovládaných Hamásem vyžádala na 15 tisíc životů.

Reklama

Doporučované