Hlavní obsah

Únosu Hamásem čelila se stoickým klidem, Izrael oslavuje návrat prababičky

Foto: Profimedia.cz

Yaffa Adarová na starší fotografii ještě během únosu ozbrojenci Hamásu.

Reklama

Snímky ze 7. října, na kterých ozbrojenci Hamásu vezou klidnou obyvatelku kibucu do Gazy, byly jedním z prvních důkazů o rukojmích.

Článek

Je asi nejznámější ze třinácti izraelských rukojmích, kteří byli v pátek propuštěni díky příměří mezi Izraelem a palestinským hnutím Hamás. Pětaosmdesátiletá Yaffa Adarová se totiž stala symbolem důstojnosti a klidného vzdoru už dříve, když byly zveřejněny záběry o jejím únosu.

Adarovou, která má podle listu Times of Israel osm vnoučat a sedm pravnoučat, odvezli teroristé z Hamásu 7. října z kibucu Nir Oz, kde podle izraelských zdrojů zavraždili přes sto lidí. Snímky, na kterých ozbrojenci vezou babičku v růžové zástěře v golfovém vozíku a následně v autě do Gazy, se staly jedním z prvních důkazů, že teroristé brali i rukojmí.

Její stoické chování bylo tak nápadné, že někteří přátelé rodiny přemýšleli, zda netrpí demencí, řekla tehdy její vnučka Adva Adarová. Rodina si ale byla jistá, že jejich příbuzná je plně při smyslech. „Naprosto vnímala, co se kolem ní děje. Nechtěla panikařit,“ řekla vnučka.

Popisovala, že Yaffa Adarová byla vášnivou čtenářkou, která si pravidelně psala s ostatními členy rodiny přes mobilní aplikace a byla aktivní i na facebooku. Kontakt s příbuznými byl pro ni důležitý zvlášť v posledních letech, kdy začala mít potíže s chůzí.

„Byla skutečným pojítkem naší rodiny. Milovala život,“ popsala vnučka, podle níž si babička ráda dala pohár vína a měla ráda dobré jídlo. Když se objevily záběry s jejím únosem, rodina měla obavy o její zdraví, protože brala léky na krevní tlak a chronickou bolest.

Předpokládá se, že v zajetí v Gaze skončil i vnuk Adarové, osmatřicetiletý Tamir. Podle izraelských médií mohl být zajat, když bránil kibuc Nir Oz.

Propuštění Adarové vyvolalo v Izraeli nadšené ohlasy, které zdůrazňovaly statečnost seniorky.

Rozhovor s příbuznou rukojmí

Seznam Zprávy hovořily s vysokoškolskou učitelkou Efrat Machikawaovou, jíž Hamás unesl několik příbuzných. V pátek 24. listopadu se dočkala jejich propuštění.

„Je ztělesněním sionismu a izraelské houževnatosti, nenechala se zlomit žádným ‚Hamasnikem‘. Jsem tak šťastná, že se vrátila, “ napsala jedna z izraelských uživatelek sítě X (dříve Twitter).

Na základě dohody o dočasném příměří se má na svobodu dostat celkem 50 rukojmích výměnou za propuštění 150 Palestinců z izraelských věznic. V pátek, který byl prvním dnem klidu zbraní, palestinští radikálové propustili 24 rukojmích, z toho 13 Izraelců. V sobotu by měl Hamás propustit dalších 13 rukojmích.

Reklama

Doporučované