Hlavní obsah

Dovolená bez návratu. V zahraničí uvázly desítky tisíc Rusů

Foto: Profimedia.cz

Sankce uvalené Západem na ruskou leteckou dopravu překvapily například ruské turisty na Kubě. Na snímku nakupují suvenýry v letovisku Varadero.

Reklama

Protiruské sankce omezily i plánované lety ruských aerolinek do tradičních turistických destinací. Lépe jsou na tom Rusové, kteří jsou na zájezdu s cestovní kanceláří.

Článek

Po vpádu ruských vojsk na Ukrajinu se mnoha turistům z Ruska zkomplikoval návrat ze zahraniční dovolené. I když většinou pobývají v zemích, které nezakázaly přímé letecké spojení s Ruskem, doplácejí na důsledky protiruských sankcí.

Rusové se totiž nemohou spolehnout ani na domácí aerolinky. Státní letecká agentura Rosaviacija doporučila leteckým společnostem, aby od 6. března přestaly létat do zemí, kde jim v důsledku sankcí hrozí zabavení letadel.

Podle asistenčního sdružení operátorů Turpomošč uvázlo ke konci minulého týdne v zahraničí asi 50 tisíc ruských turistů. Většinou zůstali v „teplých“ resortech, jako jsou Thajsko, Mexiko, Kuba, Srí Lanka, Vietnam, Egypt nebo Turecko.

„Jsme na ostrově Phuket, nemůžeme se vrátit domů. Je nás osm lidí, z toho čtyři děti, prarodiče. Ubytování v hotelu je zaplacené do 17. března,“ postěžovala si pro list Izvestija Jekatěrina ze Sverdlovské oblasti, která s rodinou uvázla v Thajsku.

Domů se měli vrátit už před více než týdnem ruskou leteckou společností Aeroflot, ta však let zrušila. Zpáteční letenky si mohli koupit přes Spojené arabské emiráty, to by je ale vyšlo na 120 až 150 tisíc rublů na osobu, dohromady tedy asi milion rublů (podle kurzu před invazí asi 200 tisíc korun).

Matka Jekatěriny má navíc cukrovku a začaly jí docházet léky. I kdyby je sehnali, nemohou za ně zaplatit bankovními kartami, které přestaly fungovat, příbuzní a přátelé z Ruska jim nemají jak poslat peníze.

„Očekáváme, že Aeroflot splní své závazky a dostane nás odsud. Zatím nabídli pouze vrácení peněz. Doufáme v repatriační lety, ale obáváme se, že ministerstvo zahraničí zatím pouze shromažďuje informace o uvázlých turistech. Úředníci nás nekontaktují, ačkoliv jsme všude poslali naše údaje,“ poznamenala Ruska.

Šanci na organizovaný návrat domů mělo asi 25 tisíc Rusů. Díky tomu, že si koupili zájezd přes cestovní kanceláře, by jim operátoři měli hradit delší pobyt v hotelu a mimořádnou přepravu domů. Problém občas bývá s nedostatkem míst v letadlech zahraničních leteckých společností.

V horší situaci jsou Rusové, kteří se vydali do zahraničí na vlastní pěst. Ti jsou většinou odkázáni na pravidelné linky s přestupy, což je může vyjít velmi draho.

Pro lidi, kterým došly v zahraničí peníze, jsou zpravidla poslední šancí repatriační lety organizované agenturou Rosaviacija.

Tímto způsobem už se dostala zpět do Ruska většina turistů z Mexika. Podle odhadu Andreje Trojanovského z konzulárního oddělení ruského velvyslanectví mohly být v Mexiku až dvě tisícovky Rusů, do 14. března se ale jejich počet snížil asi na 500.

„Proběhlo několik repatriačních letů Aeroflotu. Pokud budou takové lety organizovány i dál, do konce března bude problém s odletem Rusů vyřešen,“ uvedl diplomat.

Reklama

Doporučované