Hlavní obsah

Důležité symboly i loutky žijící z daní. Jak vidí monarchii mladí Britové

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Zesnulé královně patřil britský trůn dlouhých 70 let. Velká část z těch, kteří přicházejí uctít její památku, jiného panovníka nezažila.

Reklama

aktualizováno •

Reportéři Seznam Zpráv z Británie: Trápí je klimatická změna a bojují s genderovými stereotypy – mladá generace řeší odlišné problémy než jejich rodiče. Jak ale mladí Britové vnímají královskou rodinu? Je podle nich přežitkem?

Článek

/Od našich zvláštních zpravodajů/

Když lékaři Alžběty II. přišli s oznámením, že je královnin zdravotní stav znepokojuje a panovnice bude pod lékařským dohledem, kromě dalších detailů prahla média také po pocitech Britů. V lovu byli úspěšní. Svědectví, která pořídila americká stanice CNN a jež obletěla sociální sítě, mnohé diskutéry na internetu překvapila.

„Myslím, že je smutné, když se kdokoliv dostane do takové pozice. Nechtěli byste, aby se to stalo někomu z vaší rodiny. Nejsem ale ten největší fanoušek královny a monarchie obecně, takže jsem nebyla až tak rozrušená. Bylo to něco, co se prostě stává,“ pronesla v živém vysílání mladá žena žijící v anglickém Windsoru.

Jako důvody pro svůj postoj zmínila britskou koloniální minulost nebo skandál prince Andrewa. Ten na monarchii vrhl stín kvůli svému přátelství s Jeffreym Epsteinem, americkým sexuálním delikventem. Ještě nedávno navíc sám monarcha čelil žalobě ze sexuálního napadení a zbavit se mu jí podařilo teprve v únoru díky finančnímu vyrovnání.

Pro starší generaci je monarchie i se zesnulou královnou nepochybně důležitým symbolem. Jak je na tom ale generace těch, kteří velkou část života stále mají před sebou? Odpověď se vydávám hledat do londýnských ulic.

„Jako Angličanka si myslím, že je pro nás přirozené královskou rodinu milovat, monarchie se ale stává trochu staromódní v tom slova smyslu, že lidé už nechtějí koukat, jak její příslušníci žijí tak vysoko nad ostatními,“ vypráví mi poblíž náměstí Piccadilly Circus dvaadvacetiletá Alice. „Osobně s nimi ale problém nemám, mám je ráda.“

Poslední čtyři roky Alice žila ve Francii, nedávno se ale vrátila zpět do Spojeného království a nyní žije v Londýně. Právě fakt, že si královská rodina žije lépe než většina lidí v zemi, kteří jí její životní standard sponzorují ze svých daní, je podle dívky pro Brity vůbec ten největší problém. „Monarchie do Británie ale také láká velké množství turistů,“ podotýká.

Že lidé mají problém s tím, kam putují peníze z jejich daní, chápe i čtyřiadvacetiletá Orla, kterou potkávám během chůze podél řeky Temže. Zatímco se naproti nám točí slavné vyhlídkové kolo London Eye, vypráví mi, že oproti Alice, kterou zpráva o smrti královny rozesmutnila, se novinkou necítí nějak zásadně ovlivněna.

„Pocházím z irského prostředí, kde je vůči monarchii dlouhá historie negativních emocí. V průběhu let neudělali mnoho pro to, aby Irům pomohli a byli kritičtí nejen ohledně velké části irské historie,“ vysvětluje Orla. „Mně osobně je to vlastně jedno, tam, odkud pocházím, je ale vůči monarchii hodně negativity.“

+6

„Rozumím tomu, že monarchie má v historii své místo, a nedokážu si představit, jak by ji zrušili. Nemám ale ohledně ní nějak silně vyhraněné pocity,“ dodává s tím, některé hodnoty královské rodiny jí však přijdou velmi zastaralé a nesouhlasí také se skandály, které s ní souvisejí.

Britské monarchy totiž netíží jen příběh prince Andrewa, vody značně rozvířili také vévoda a vévodkyně ze Sussexu – Harry a Meghan. Pár se v roce 2020 vzdal královských povinností a od té doby pronesl několik silných prohlášení. Vévodkyně Meghan například Buckinghamský palác nařkla z „udržování lží“ a nejmenovaný rodinný příslušník z Harryho strany se podle dvojice měl ještě před porodem strachovat o barvu pleti jejich prvorozeného potomka.

Prohlédněte si snímky ze života nového krále Karla III.

Nový britský král Karel III. se na trůn připravoval nejdéle ze všech následníků v historii. Je také vůbec nejstarším monarchou, který se kdy chopil vlády nad Ostrovy.

To, že se Meghan a Harry rozhodli svůj vliv využít k osvětě na poli duševního zdraví, ale oceňuje jednadvacetiletá dívka, kterou u Trafalgarského náměstí zastihnu spolu s její maminkou. Aby uctily královninu památku, přijely do Londýna ze dvě hodiny vzdáleného Bristolu. Stejnou chválu si od dvojice nakonec vyslouží i další manželský pár královské rodiny – William a Kate.

„I v 21. století má monarchie své místo, ne však v podobě vládnutí jako třeba ve viktoriánském období. Nyní její smysl spočívá v tom, jaké charitě se věnují, co mohou udělat pro veřejnost a jak mohou pobídnout mou generaci, aby také dobrovolničila a věnovala se charitativní práci. To je to důležité,“ rozvádí dívka dále myšlenku, zatímco její matka přikyvuje.

Na základě konverzací s kamarády prý usuzuje, že monarchie je pro mladé lidi stále důležitá a i mladší generace si jí váží. „Díky tomu, že jsme se o monarchii učili ve škole, máme značné znalosti o její historii, a určitě je tak něčím, co je pro nás důležité,“ říká a druhá polovina oslovené výpravy mě upozorňuje na to, že její dcera čerstvě ukončila studium historie.

O něco skeptičtější pohled mi nakonec nabízí jednadvacetiletý Conrad, kterého „přepadám“ na londýnské dopravní tepně Oxford Street. Alžběta II. podle něj totiž byla spíše loutkou a pouze symbolickou postavou. „Mnoho lidí, stejně jako já, ji mělo rádo jakožto člověka, neměli ale v lásce instituci, kterou představovala,“ přibližuje mi podstatu svého názoru.

„Nemyslím si, že zbavit se monarchie, je správné řešení, možná by ale mohlo fungovat, pokud by se zmodernizovala,“ pokračuje mladík, zatímco náš hovor přerušují po silnici jedoucí vozidla. „Nemyslím si, že by do 21. století vyloženě nepatřila, může být jeho součástí. Měla by ale proběhnout její reforma směrem k větší modernitě, třeba k větší transparentnosti, aby lidé věděli, co se děje v pozadí.“

Slova mladých Britů zní odlišně než ta, která mi o den dříve říkali lidé značně starší, než jsou oni. Zobecňovat jejich odpovědi na celou generaci si nedovolím, zatímco bloudím Londýnem, dospívám ale k názoru, že zásadní roli v jejich životech už spořádaná královská rodina hrát nebude.

Reklama

Doporučované