Hlavní obsah

Dvě ruské střely zasáhly hotel v Charkově, na místě je nejméně 13 zraněných

Foto: podyom, Shutterstock.com

Zasažená budova v Charkově, ilustrační snímek.

Reklama

Nejméně 13 lidí zranily dvě ruské střely, které v noci na dnešek zasáhly třípatrový hotel v Charkově. Oznámila to oblastní prokuratura.

Článek

Mezi zraněnými jsou také dva zahraniční novináři, turecká občanka a Gruzínec, kteří pracovali pro turecké médium. Jeho název prokuratura neupřesnila.

V hotelu se podle starosty tohoto druhého největšího ukrajinského města Ihora Terechova nacházeli výhradně civilisté. Podle oznámení šéfa charkovské oblastní vojenské správy Oleha Syněhubova je jeden zraněný ve vážném stavu.

Ukrajinská média zveřejnila záběry z místa, na kterých jsou vidět hromady trosek v chodbách budovy, zničená okna i propadlé zdi a záchranáři, kteří procházejí sutiny. Podle předběžných údajů ukrajinských úřadů Charkov ve středu okolo 22:30 místního času zasáhly ruské rakety S-300, původně protiletecké, ale používané i k útokům na pozemní cíle.

„Jedna střela dopadla vedle hotelu, hned u plotu. Druhá zasáhla nedaleký přístěnek,“ řekl veřejnoprávní stanici Suspilne šéf Charkovské policie Volodymyr Tymoško. I podle něj hotel často využívali novináři.

„Byl jsem v koupelně, a to mě zachránilo. Spadl jsem, praštil se do hlavy a pak jsem ležel na podlaze,“ řekl Suspilne jeden z ubytovaných v hotelu Mychajlo Bebeško. „Druhý výbuch vyhodil z pantů všechny dveře a bylo štěstí, že jsem byl na podlaze,“ dodal.

Charkov, ležící nedaleko ruských hranic, je od začátku ruské invaze na Ukrajině před téměř dvěma lety častým cílem ruských útoků. Moskva i přes důkazy ukrajinských úřadů, médií a mezinárodních organizací a institucí trvá na tom, že na civilní cíle neútočí.

Reklama

Doporučované