Hlavní obsah

Erdogan kvůli zdravotním problémům ruší program. Spekulace o infarktu popřel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Erdogan usiluje o třetí prezidentské období a vede před volbami masivní kampaň.

Reklama

Turecký prezident pár týdnů před volbami přerušil svoji intenzivní kampaň za znovuzvolením. Důvodem má být žaludeční chřipka, ale spekuluje se i o tom, že prodělal infarkt. Vysocí turečtí představitelé to odmítají.

Článek

Turečtí představitelé odmítají spekulace o tom, že by současný prezident země Recep Tayyip Erdogan prodělal infarkt. Ty vznikly poté, co Erdogan ve středu přerušil živě vysílaný rozhovor na turecké televizní stanici Ulke TV. V něm je slyšet, jak turecký prezident kašle a lapá po dechu. Následně byl program ukončen, informuje server Cumhuriyet.

Mluvčí Erdoganovy vládní strany AKP Ömer Çelik uvedl, že některá zahraniční média zveřejňují „nemorální falešné zprávy“ o prezidentově zdravotním stavu. Podle Ředitelství pro boj s dezinformacemi jsou tvrzení o infarktu taktéž nepravdivá.

„Takováto nepodložená tvrzení o prezidentovi kategoricky odmítáme. … Žádné dezinformace nemohou zpochybnit skutečnost, že turecký lid stojí na straně svého vůdce a jeho strana AKP se chystá vyhrát 14. května volby,“ uvedl na twitteru šéf komunikace strany AKP Fahrettin Altun.

Oficiálním důvodem Erdoganovy středeční nevolnosti je, že si během intenzivní volební kampaně pro prezidentské a parlamentní volby, kdy se často účastní tří i více akcí denně, uhnal žaludeční chřipku.

Erdogan oznámil na twitteru, že vyslyší rady svých lékařů a bude odpočívat. Zároveň oznámil, že kvůli svému zdravotnímu stavu musí zrušit svoji plánovanou účast na středečních vystoupeních ve městech Kirikkale, Yozgat a Sivas. Tam ho má údajně zastoupit jeho viceprezident Fuat Oktay.

„Budu odpočívat podle doporučení lékařů. Viceprezident Fuat Oktay se zúčastní mých programů naplánovaných na dnešek,“ uvedl Erdogan v dlouhém příspěvku svým podporovatelům.

Později ve středu Erkan Kandemir, místopředseda vládnoucí strany, oznámil, že Erdogan zrušil také shromáždění plánované na čtvrtek v jižním městě Mersin. Zúčastní se ale slavnostního ceremoniálu u příležitosti spuštění první turecké jaderné elektrárny prostřednictvím videokonference.

„Náš prezident zůstává na vrcholu svých sil. Po krátkém odpočinku bude pokračovat ve svém programu,“ uvedl Çelik na twitteru.

Viceprezident Oktay tvrdí, že prezidentův zdravotní stav není jakkoliv závažný. „Zdravotní stav prezidenta je opravdu dobrý. Jsme s ním neustále v kontaktu,“ uvedl Oktay a dodal, že Erdogan bude i nadále vykonávat své povinnosti.

Erdogan, který usiluje o třetí prezidentské období, vede před prezidentskými a parlamentními volbami, které se uskuteční 14. května, masivní kampaň.

Čeká ho nejtěžší volební zkouška za dvacet let jeho působení ve funkci premiéra a prezidenta. Průzkumy veřejného mínění mu totiž dávají jen mírný náskok před jeho hlavním vyzyvatelem, předsedou středolevé opoziční strany CHP Kemalem Kilicdarogluem, píše VOA News.

Reklama

Související témata:

Doporučované