Hlavní obsah

Falešné pozvánky na falešný kongres. Jak ruští lékaři prchali před mobilizací

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační obrázek.

Reklama

Skupina 250 ruských lékařů v září hromadně opustila Rusko, aby se vyhla povolávacím rozkazům. Speciální let, díky kterému se ze země dostali, financoval ruský miliardář, který figuruje na žebříčku nejbohatších lidí světa.

Článek

Krátce po tom, co ruský prezident Vladimir Putin v září loňského roku ohlásil částečnou mobilizaci, z Moskvy odletělo letadlo, které na palubě převáželo 250 ruských doktorů. Tvrdili, že jedou na kongres do zahraničí, místo toho ale prchali ze země před povolávacími rozkazy.

Na jejich příběh upozornil investigativní projekt Sistema, na kterém se podílí stanice Radio Svoboda a server Current Time.

Speciálně vypravené letadlo plné doktorů opustilo Moskvu 27. září loňského roku, jen několik dní poté, co Kreml v zemi částečnou mobilizaci vyhlásil.

Mimořádný let zorganizoval jeden z proslulých ruských lékařů. Každý z pasažérů musel za letenku zaplatit 40 tisíc rublů. Zbytek peněz potřebných k vypravení charterového letu doplatil ruský miliardář, který figuruje na žebříčku nejbohatších lidí světa podle časopisu Forbes. Jména obou mužů investigativci udržují v tajnosti.

Aby hromadný odlet ruských lékařů nevzbudil podezření úřadů, organizátoři tvrdili, že skupina míří na lékařský kongres do arménského Jerevanu. Pro větší důvěryhodnost dokonce všechny pasažéry vybavili tištěnými pozvánkami na fiktivní akci i upomínkovými předměty s logem neexistujícího kongresu.

Rusko neustále mobilizuje, tvrdí Kyjev

Kreml pokračuje ve skryté mobilizační kampani, tvrdí Kyjev. Ruská armáda podle něj každý měsíc mobilizuje až 20 tisíc mužů a do budoucna chystá další opatření, kterými chce posílit válečné úsilí na Ukrajině.

Podle ukrajinských zpravodajských služeb svědčí probíhající mobilizace o tom, že se Rusku na frontě nedaří tak, jak by si přálo. Problémy má podle nich také se špatnou morálkou vojáků a nedostatečnou kapacitou výcvikových center.

V den odletu, tedy den před očekávaným uzavřením ruských hranic, se ovšem dozvěděli, že letiště v Jerevanu je přetížené a žádné další charterové lety z Ruska již nepřijímá. Organizátoři proto museli změnit plány a fiktivní kongres přesunout do Kazachstánu.

Nakonec vše proběhlo v pořádku a letadlo ještě 27. září bezpečně přistálo v kazachstánské Astaně.

Od začátku plnohodnotné invaze na Ukrajinu Rusko pravděpodobně opustily tisíce, možná desetitisíce ruských doktorů, upozorňuje investigativní projekt. Ačkoliv se nejedná o více než dvě procenta celkového počtu tamních lékařů, země přišla o řadu renomovaných expertů, primářů předních klinik, vedoucích oddělení, vědců i pedagogů.

Zprávy, které se v poslední době začaly v médiích objevovat, naznačují, že se nyní v Rusku možná chystá další vlna mobilizace. Svědčí o tom například procesy, které už se rozběhly v několika ruských regionech (psali jsme zde).

Před dalšími mobilizačními snahami Kremlu dlouhodobě varuje také Kyjev. Podle něj v Rusku neustále probíhá skrytá mobilizace a každý měsíc je do armády povoláváno okolo 20 tisíc mužů (více zde).

Reklama

Doporučované