Hlavní obsah

„Chcete jít na Ukrajinu?“ Další mobilizace v Rusku je zřejmě na spadnutí

Foto: Dmitriy Kandinskiy, Shutterstock.com

Kvůli válce na Ukrajině vyhlásil zatím jedinou částečnou mobilizaci Vladimir Putin loni v září. Na snímku z listopadu 2022 ruští odvedenci v rámci mobilizace na nádraží v Tomsku.

Reklama

Zvěsti o nové mobilizační vlně v Rusku kolují v médiích minimálně od konce loňského roku. V několika oblastech země se nyní dal do pohybu proces, který naznačuje, že se k mobilizaci skutečně schyluje.

Článek

Mezi lidmi stále visí pachuť první zářijové mobilizace, kdy do armády mělo odejít 300 tisíc mužů s vojenskými zkušenostmi. Jak brzy ukázala svědectví, mobilizováni byli i ti, kteří do veřejně deklarovaných „škatulek“ nezapadali; z domovů odcházeli i zcela nezkušení Rusové, kteří pak na frontě nedostali ani odpovídající vybavení.

Zprávy ruských médií z tohoto týdne napovídají, že se do pohybu nejspíše dala další podobná operace. Jak napsal na svém webu Insider, tamní ministerstvo obrany prý plánuje přijmout v roce 2023 na 400 tisíc smluvních vojáků, přičemž nábor by měl být zahájen 1. dubna a regionální vlády již byly informovány o kvótách, které musejí splnit.

Rusko a vojáci na smlouvu

Podle Institutu pro studium války jsou ruští smluvní vojáci obvykle dobrovolníci, kteří se přihlásí na tříletý placený pobyt v armádě. Od začátku války na Ukrajině navíc náboráři těmto vojákům nabízejí vysoké bonusy a zvýšené platy.

Rádio Svobodná Evropa například v úterý uvedlo, že podle plánů ministerstva obrany by v Čeljabinské a Sverdlovské oblasti mělo do profesionální služby vstoupit deset tisíc lidí a na území Permského kraje devět tisíc.

Z Voroněžské oblasti mezitím přišly zprávy, že tamní obyvatelé dostávají předvolání k vojenským registračním a odvodním úřadům, jako tomu bylo i loni v září po vyhlášení „částečné mobilizace“.

Tamní orgány však upozorňují, že se vše děje výhradně za účelem aktualizace vojenských údajů.

Podle ruského nezávislého zpravodajského webu 7×7 se tento proces odehrává v celkem 16 oblastech země.

Stejně jako ve Voroněžské oblasti je i v dalších regionech udáván důvod v podobě ověření informací. Někteří jsou ale zváni do vojenských výcvikových táborů.

Důsledky mobilizace

Na začátku roku je ruská vojska přijela „uklidnit“, na konci u nich ruští uprchlíci před Putinovou mobilizací nacházeli útočiště po tisících. Teď Kazachstán čeká, jak se mu to vymstí.

Ruská zpravodajská agentura Vjorstka tento proces označuje jako nábor a spojuje ho právě se snahou rozšířit řady smluvních vojáků. Armáda podle ní hledá zejména nové rekruty ve specializovaných povoláních, jako jsou dělostřelci nebo operátoři obrněných vozidel. Nově příchozím také bude nabídnuto, aby šli z vlastní vůle bojovat na Ukrajinu.

Vzhledem k tomu, co se v Rusku odehrává a kolik země kvůli konfliktu na Ukrajině ztratila členů svých ozbrojených sil, se tak pomalu rozbíhá debata, zda nejde jen o zástěrku pro další kolo mobilizace. Kreml takové závěry nicméně odmítá a nic takového prý ani nezvažuje.

Reklama

Doporučované