Hlavní obsah

FBI našla při prohlídce Trumpova sídla prázdné složky pro tajné spisy

Foto: Shutterstock.com

Trump čelí podezření, že má ve svém soukromém sídle tajné spisy a nechal si je i poté, co odešel z Bílého domu.

Reklama

Při srpnové prohlídce sídla bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa našli vyšetřovatelé desítky prázdných složek pro tajné dokumenty. Zabavili také přes stovku dokumentů v různých stupních utajení.

Článek

Vyšetřovatelé z Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) nalezli při srpnové prohlídce floridského sídla bývalého prezidenta Donalda Trumpa desítky prázdných složek pro tajné dokumenty. Uvedla to v pátek agentura AP s odkazem na podrobnější výčet zabavených věcí.

Vyšetřovatelé také zabavili přes stovku dokumentů v různých stupních utajení. Bývalý americký prezident čelí podezření, že po konci svého mandátu si ponechal dokumenty, které měl odevzdat americkému Národnímu archivu či jiným úřadům.

Vyšetřovatelé FBI při srpnové prohlídce v Trumpově floridském sídle Mar-a-Lago nalezli přes 40 složek pro tajné dokumenty, které ale nic neobsahovaly. Podle agentury AP tak vzniká otázka, kde skončily spisy, které složky původně obsahovaly.

FBI zabavila také stovku dokumentů ve stupni utajení důvěrné, tajné a přísně tajné. FBI si rovněž odnesla na 10 tisíc vládních dokumentů, které ale nepodléhaly utajení. Soupis zabavených věcí ale dále neupřesňuje obsah těchto spisů. Ministerstvo spravedlnosti uvedlo, že zabavené věci poslouží k vyhodnocení dalšího postupu ve vyšetřování.

Trump ani jeho právníci páteční informace nekomentovali. Bývalý prezident ale odmítá, že by se dopustil jakéhokoliv protiprávního jednání.

O prohledávání Trumpova sídla

Dokumenty skladované v Trumpově floridském sídle mohly podle vyšetřovatelů obsahovat i ta nejstřeženější tajemství americké zpravodajské komunity. Většina nově zveřejněné zprávy je ale začerněná.

Úřady se snažily získat od Trumpa tajné a vládní dokumenty už v květnu loňského roku. Letos Národní archiv získal několik desítek krabic, kde byly i utajované spisy. Ze žádosti FBI pro získání povolení k domovní prohlídce vyplývá, že se vyšetřovatelé domnívali, že bývalý prezident neodevzdal veškeré písemnosti. Prohlídka měla také přispět k objasnění toho, kdo a jak s dokumenty nakládal.

Vyšetřování ministerstva spravedlnosti se týká takzvaných prezidentských záznamů, které měl Trump odevzdat Národnímu archivu po odchodu z Bílého domu. Jedná se o oficiální dokumenty, s nimiž přišel do styku Trump či jeho blízcí spolupracovníci, ale i třeba exprezidentovu e-mailovou korespondenci.

Ministerstvo vyšetřuje možné porušení tří zákonů, mimo jiné zákona o špionáži, který zakazuje držení informací o národní obraně, zákona o zatajování, ničení nebo falšování záznamů s úmyslem mařit vyšetřování.

Reklama

Doporučované