Hlavní obsah

Filipínský prezident vyrazil vrtulníkem na koncert Coldplay

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Filipínský prezident Ferdinand Marcos.

Reklama

Řada fanoušků na koncertě skupiny Coldplay viděla filipínského prezidenta Ferdinanda Marcose s manželkou, jak vrtulníkem přilétají k aréně a označila to za zneužití vládních prostředků.

Článek

Filipínský prezident Ferdinand Marcos mladší čelí kritice kvůli tomu, že se na koncert skupiny Coldplay, který se konal v provincii severně od hlavního města Manily, vydal prezidentským vrtulníkem. Informoval o tom britský web BBC.

Velitel bezpečnosti prezidentské kanceláře Jesus Nelson Morales v prohlášení zveřejněném v sobotu uvedl, že „bezprecedentní příliv 40 000 osob, které se dychtivě účastní koncertu“, vedl k dopravním komplikacím a že to představovalo bezpečnostní hrozbu pro prezidenta. Dále požádal veřejnost o pochopení a dodal, že „trvalé pochopení a podpora těchto opatření jsou klíčové pro zachování bezpečnosti a pohody vedení našeho národa“.

Marcos mladší a jeho manželka Liza Araneta-Marcosová byli mezi tisíci fanoušky, kteří navštívili koncert skupiny Coldplay ve filipínské aréně, největší kryté hale na světě.

Videa a fotografie prezidentského páru vyvolaly hněv uživatelů sociálních sítí, kteří kritizovali zneužívání peněz daňových poplatníků. „Používání oficiálních zdrojů, jako je prezidentský vrtulník, k osobním a neúředním aktivitám, je obecně považováno za zneužití moci nebo zneužití vládních zdrojů,“ uvedl v příspěvku na facebooku uživatel James Patrick Aristorenas.

„Zaplatili jsme za použití vrtulníku, palivo a ochranku, kdo ví, dokonce i za letenky pro všechny,“ uvedl jiný uživatel facebooku Arvine Concepcion.

Podle průzkumu TomTom Traffic Index 2023, zveřejněném v pátek, je provoz v Manile nejpomalejší na celém světě. Ujet 10 kilometrů v regionu v průměru trvá 25 minut a 30 sekund.

Podle zpravodajského webu Rappler se k filipínské dopravě vyjádřil také frontman skupiny Coldplay Chris Martin, který poděkoval fanouškům za to, že ji statečně snášejí, aby mohli vidět kapelu naživo. „Myslím, že máte nejhorší dopravu na světě. Děkujeme vám, že jste si dali tu námahu a prošli všemi těmi kravinami, abyste tu mohli být,“ řekl.

Reklama

Doporučované