Hlavní obsah

Filipíny povolí film Barbie. „Dětská malůvka“ neohrožuje národní zájmy

Foto: wbpictures, Youtube.com

„Dětská“ mapa z hollywoodského snímku Barbie, která vyvolala pozdvižení napříč jihovýchodní Asií.

Reklama

Filipínský úřad dal „zelenou“ filmu Barbie navzdory kontroverzím ohledně sporného území v Jihočínském moři. Filipíny se nepřidaly k Vietnamu, který film zakázal už na začátku července.

Článek

Filipínský cenzorní úřad povolil, aby byl film Barbie uveden v tamních kinech. Po tvůrcích filmu však žádá, aby rozmazali čáry na „dětské“ mapě, která se ve filmu objeví, informoval Guardian.

Čáry, jež se na mapě vyskytují, připomínají čínskou kontroverzní „linii devíti čar“ představující neoprávněný čínský nárok na rozsáhlé území v Jihočínském moři. Okolní země tento nárok neuznávají, protože se „linie devíti čar“ dotýká jejich výsostných vod.

Komedie o světoznámé panence Barbie má do kin v jihovýchodní Asii vejít 19. července. Hrají v něm známé hollywoodské hvězdy Margot Robbie a Ryan Gosling. Režisérkou filmu je Greta Gerwig.

Úřad začal vyšetřovat film minulý týden poté, co Vietnam na základě zmíněné scény s mapou film zakázal. Snímek čelil dvěma kontrolám, úřad případ konzultoval s právními experty i filipínským ministerstvem zahraničí.

Po pečlivém přezkumu Filipínci rozhodli, že „dětská“ mapa nezobrazuje „linii devíti čar“, nýbrž pouze fiktivní cestu panenky z „Barbie Landu“ do skutečného světa, což je podle slov úředníků nedílná součást příběhu.

Vietnam zakázal hollywoodský snímek Barbie

Očekávaný film Barbie bude pro vietnamské fanoušky populární panenky nedostupný. Důvodem je geopolitická situace mezi Čínou a Vietnamem. Státy se přetahují o území v Jihočínském moři.

„Můžeme všechny ubezpečit, že k rozhodnutí jsme došli po důkladné analýze a využití všech možných zdrojů. V minulosti jsme neváhali potrestat filmaře, či producenty, když ve svých filmech znázornili vymyšlenou linii devíti čar,“ uvedla v závěrečné zprávě komise.

V jiném dopise adresovaném filipínskému senátorovi Francisovi Tolentinovi, jenž film hlasitě kritizoval za „porušení práv filipínských rybářů“, stálo, že cenzoři vyzvali hollywoodské studio Warner Bros., aby rozmazalo kontroverzní čáry na mapě.

O Barbie

Z hraného filmu Barbie se pomalu ale jistě stává popkulturní událost roku. A to ještě snímek oceňované režisérky Grety Gerwig neměl ani premiéru.

Své rozhodnutí cenzoři zdůvodnili také tím, že se podobné čáry vyskytují na několika místech „dětské“ filmové mapy okolo území značících Evropu, Severní Ameriku, Jižní Ameriku, Afriku a Asii. Kolem Asie našli pouze osm čar, což také nekoreluje s čínskou „linií devíti čar“.

Rozhodnutí film ve filipínských kinech nakonec vysílat pomohlo i to, že se Filipíny, Malajsie ani Indonésie na mapě neobjevují. „To je rozdíl oproti filmovým mapám z jiných snímků, které jsem zakázali jako například Sněžný kluk z roku 2019 nebo Uncharted z roku 2022.“

Filipínské ministerstvo zahraničí ocenilo, že získalo přístup ke snímku, aby mohlo zhodnotit, zda je znázornění fiktivního světa na mapě nepřátelské vůči národnímu zájmu Filipín.

Mluvčí Warner Bros. se pro časopis Variety vyjádřil ve smyslu, že mapa byla zamýšlena jako „dětská malůvka“ a nepředstavovala žádné geopolitické stanovisko.

Rozhodnutí filipínského cenzorního úřadu přichází ve stejnou dobu, kdy je sedmé výročí mezinárodního rozhodnutí, že čínské nároky v Jihočínském moři jsou nelegální.

Reklama

Doporučované