Hlavní obsah

Finsko zaskočila střelba ve škole. V počtu zbraní patří k rekordmanům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Policista před budovou školy ve finském Vantaa, kde při střeleckém útoku zemřel jeden žák.

Reklama

Na 100 obyvatel Finska připadá asi 32,4 legálně držené zbraně, což je jedno z nejvyšších čísel v Evropě. Počet úmrtí způsobených střelnou zbraní ale v zemi patří spíš k nižším.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Finsko v úterý ráno šokovala střelba ve škole ve městě Vantaa severně od Helsinek, při které zemřel jeden student a další dva jsou zraněni.

Policie z útoku podezírá dvanáctiletého žáka, který tak vzhledem ke svému věku není trestně zodpovědný. Podle vyšetřovatelů použil zbraň, kterou legálně držel jeho příbuzný. Podrobnosti o útoku a vyšetřování si můžete přečíst v tomto článku.

Ve Finsku nejsou střelecké útoky časté. Projekt Gun Violence, financovaný Evropskou unií, ve své loňské zprávě uvádí, že poslední podobná událost se stala v roce 2016, kdy útočník před restaurací ve městě Imatra zabil tři lidi. V roce 2009 pak zahynulo pět lidí při střelbě v nákupním centru v Espoo.

Pokud jde o útoky na školách, je třeba jít ještě o něco hlouběji do historie, konkrétně do let 2007 a 2008. V prvním případě osmnáctiletý student ve městě Jokela zastřelil osm lidí, včetně šesti žáků, o rok později zavraždil další student devět žáků a učitele.

Právě po těchto dvou událostech Finsko zpřísnilo zákony o držení zbraní, píše agentura Reuters. Země zavedla zkoušku způsobilosti pro všechny žadatele o zbrojní průkaz a zároveň zvýšila věkový limit pro držitele zbraní z 18 let na 20 let.

Legálně se ale ke zbraním ve Finsku mohou dostat i patnáctiletí. Smí totiž podat žádost o povolení používat zbraň, kterou vlastní někdo jiný, píše britská BBC.

Počet zbraní držených civilisty je ale ve Finsku v přepočtu na obyvatelstvo jedním z nejvyšších v Evropě, jak ukazuje následující tabulka. Na 100 obyvatel připadá 32,4 zbraně, v Česku je to 12,5 zbraně. Severskou zemi na kontinentu předčí jen Srbsko, Černá Hora a Kypr.

V tabulce je možné hledat napsáním hodnoty do panelu nahoře. Kliknutím na záhlaví sloupce se tabulka seřadí podle hodnot v něm.

Zbrojní průkaz podle Reuters ve Finsku drží asi 430 tisíc lidí. Neexistuje žádný předpis, který by omezoval, kolik zbraní může někdo vlastnit. V zemi zhruba s 5,6 milionu obyvatel je tradičně oblíbený lov i střelba na terč.

Počet lidí zemřelých kvůli použití střelné zbraně ale zůstává ve Finsku relativně nízký. Na 100 tisíc obyvatel jich připadá 0,21, v Česku je to 0,12.

V tabulce je možné hledat napsáním hodnoty do panelu nahoře. Kliknutím na záhlaví sloupce se tabulka seřadí podle hodnot v něm.

Reklama

Související témata:

Doporučované