Hlavní obsah

Fotka, jež obletěla Chorvatsko. Hasič zachránil české turisty před požárem

Foto: Reprodukce: Nova.rs, Seznam Zprávy

Takhle o chorvatském hasiči Mariu Jozićovi informoval server srbské televize Nova.

Reklama

Unavený hasič Mario se svalil na zem, aby se nadýchal trochy čerstvého vzduchu. Zachránil předtím dvě ženy a dvě děti z Česka a Slovenska z domu obklíčeného požárem. Jeho snímek se rozšířil v chorvatských médiích i na sítích.

Článek

Rozsáhlý lesní požár nedaleko jihochorvatského města Šibenik hasiči v noci na pátek dostali pod kontrolu. S plameny okolo obce Grebaštica v noci bojovalo 140 hasičů s 51 vozy, píše chorvatský server Večernji.

Ráno na místo opět dorazily některé jednotky, ale situace už není tak vážná. „Situace už je (v pátek) ráno mnohem lepší. Není tam už žádný otevřený oheň, pracujeme na dohašování,“ řekl podle serveru velitel zásahu Darko Dukić. Doprava i dodávky elektřiny už by měly fungovat bez potíží.

Mezi požárníky nasazenými v oblasti je i Mario Jozić z hasičského sboru z města Vodice. Jeho jméno teď zná takřka celé Chorvatsko. A to díky fotografii, kterou na místě pořídil fotoreportér serveru Pixsell Hrvoje Jelavić.

Snímek zachycuje Joziće, jak zjevně vyčerpaný sedí na chodníku, aby si odpočinul, v klidu se nadýchal čerstvého vzduchu a napil vody. Za jeho vysílením se schovává dramatický příběh záchrany čtveřice turistů – dvou žen a dvou dětí – z Česka a Slovenska, píše například chorvatský web Prigorski.

Další chorvatský server 24sata s Jozićem pořídil rozhovor a ten jim celou záchranu vylíčil.

„Děti plakaly, ženy byly v šoku. Majitel apartmánu nebyl doma, ale zavolal nám, abychom tam přijeli, protože (turisté) se zřejmě nedokázali dostat ven,“ vyprávěl chorvatský hasič. Jeho jednotka do Grebaštice přijela ve čtvrtek před polednem.

Když dorazili k domu nedaleko známé jadranské magistrály, zjistili, že mu hoří střecha. Podařilo se jim ale dostat dovnitř, navléct čtveřici do ochranných obleků a vyvést je ven.

„Dali jsme jim ochranné masky s kyslíkem, které běžně používáme v případě požárů v uzavřených prostorech, aby znova přišly ke smyslům,“ pokračuje Jozić, který ve sboru slouží už od roku 2012.

Záběry z požáru u chorvatského Šibeniku.Video: SIBENIK IN, TV NOVA, AP

Serveru řekl, že skupina českých a slovenských turistů přišla o auta, oheň je spálil. „Ale podařilo se nám zachránit lidi. To je to nejdůležitější,“ poznamenává hasič pro server 24sata.

„Když se celou situaci podařilo dostat více či méně pod kontrolu, na chvíli jsem se zastavil kvůli odpočinku a v té chvíli mě ten fotoreportér vycvakl,“ vysvětlil Jozić okolnosti vzniku snímku.

Jozić v obci Grebaštica zasahoval u velkého požáru už podruhé, ale místní mu prý říkali, že za poslední roky tam zažili už nejméně tři. Ten současný podle předběžných informací spálil asi 600 hektarů porostu, píše server Večernji. Shořelo také několik aut.

Reklama

Doporučované