Hlavní obsah

Přehledně: Výměna neplatných chorvatských kun. Bez poplatku, ale ne všude

Foto: Pixabay, Seznam Zprávy

Ilustrační foto

Reklama

Turistům, jimž z minulých let zbyla stará chorvatská měna, tyto peníze nemusejí propadnout. Kuny se dají vyměnit za eura v chorvatských bankách či na poštách, ale jen do konce letošního roku. Později už to bude o dost složitější.

Článek

Od ledna 2023 se v Chorvatsku platí eurem. Starou měnu zvanou kuna bylo možné v obchodech uplatnit ještě první dva lednové týdny, od té doby ji už žádní obchodníci, restaurace či hotely nepřijímají. Výměna neplatných peněz je však nadále možná. Vše podstatné připravily Seznam Zprávy formou otázek a odpovědí.

Kde a do kdy vyměnit kuny bez poplatku?

Do konce roku 2023 lze na vybraných místech v Chorvatsku vyměnit kuny za eura, a to bez poplatku.

Ve směnárnách nepochodíte. Možné je využít pouze pobočky komerčních bank, chorvatské pošty a státní finanční agentury Fina. Těch je však poměrně hodně.

Kde vyměnit kuny v roce 2023

Největší chorvatské banky

Chorvatská pošta (Hrvatska pošta)pobočky

Agentura Fina (Financijska agencija) – pobočky

Vyměňovat přitom lze bankovky i drobné mince. Výměna bez poplatku je omezena na nejvýše 100 bankovek a 100 mincí na jednu transakci. Nad toto množství si dle Evropské centrální banky mohou komerční banky účtovat poplatek. Oficiální informační stránka euro.hr uvádí, že na poštách a v agentuře Fina nebude výměna nad uvedený limit možná.

Velvyslanectví České republiky v Záhřebu dále upozorňuje, že výměnu kun za eura nad určité množství může být nutné na některých pobočkách zmiňovaných institucí předem nahlásit. Informace o tom by měly být vyvěšeny přímo na této pobočce či na webových stránkách instituce.

Lze vyměnit kuny v ČR či jinde v zahraničí?

V České republice už chorvatské kuny vyměnit nelze a nemělo by to být možné ani jinde v zahraničí. Pouze do konce února 2023 to v omezené míře umožňovaly centrální banky zemí, v nichž se platí eurem.

Jaký je kurz pro výměnu kun za eura?

Není třeba spekulovat, kam jít chorvatské kuny vyměnit. Kurz je stále a pro všechny stejný jako pevně stanovený koeficient. Při převodu se přitom výpočet zaokrouhlí na dvě desetinná místa, tedy na celé eurocenty.

Kurz kuny za euro

7,53450 HRK = 1 EUR

Zdroj: Evropská centrální banka

Je možné kuny vyměnit i za koruny či jinou měnu?

Kuny se dají vyměnit pouze za eura, která jsou nyní jedinou platnou měnou v Chorvatsku. Přímá směna za české koruny ani za jiná platidla není možná. Není však vyloučeno, že některá chorvatská komerční banka vymění kuny za eura a poté eura s poplatkem za jinou měnu.

Co s kunami po roce 2023?

Ani po skončení letošního roku ale není nutné chorvatské kuny vyhodit do koše. Výměna však už bude složitější a omezenější.

Umožněna bude pouze v sídle Chorvatské národní banky (HNB – Hrvatska narodna banka) v chorvatském hlavním městě Záhřebu. Mince v měně kuna bude instituce přijímat jen do konce roku 2025, bankovky i po tomto datu bez omezení. Ani zde za výměnu nebude vyžadován poplatek a stále by měl platit výše uvedený kurz.

Do národní banky lze přitom s kunami přijít až od 1. ledna 2024, před tímto datem banka výměny provádět nebude.

Adresa Chorvatské národní banky

Hrvatska narodna banka
Trg hrvatskih velikana 3
10000 Zagreb
Telefon: +385 145 64 555
www.hnb.hr

Jak je to s bankovními účty?

Všechny peníze na účtech vedené v kunách u chorvatských bank se od 1. ledna 2023 převedly na euro dle výše uvedeného směnného kurzu. Až do konce roku 2023 je možné na takový účet vložit hotovost v kunách, přičemž se podle stejného kurzu převede na euro.

Reklama

Doporučované