Hlavní obsah

Předražené Chorvatsko? Čeští turisté ukázali skutečné ceny

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

Ilustrační fotografie.

Reklama

Češi trávící dovolenou v Chorvatsku poslali redakci fotografie cen v restauracích a obchodech. Přímo tak dávají možnost nahlédnout, jak je v turisticky oblíbené destinaci draho.

Článek

Chorvatská i zahraniční média v posledních dnech píší o citelném nárůstu cen v chorvatském cestovním ruchu, který podle nich už způsobuje pokles ubytovacích rezervací i příjezdů hostů ze zahraničí. Kromě kopečku zmrzliny za tři eura uváděla například pizzu v restauraci za 18 eur, tedy 427 korun, či steak za 38 eur, v přepočtu za 900 korun.

Seznam Zprávy oslovily několik Čechů, kteří jsou na dovolené na Balkáně, s tím, aby redakci poslali fotky jídelních lístků nebo účtenek z obchodů.

Marie Sabolová je v přístavním městě Rijeka na severu Chorvatska. Z fotografie jídelního lístku je vidět, že třeba půl litru čepovaného piva stojí 4,32 eura (103 korun), anglická snídaně 7,61 eura (182 korun).

„Je to tu dražší, ale když to porovnám s Prahou, tak to není tak hrozné. Jsou místa, kde je to přestřelené, ale dá se tu najíst i levněji. Zmrzlina je za 2 eura (47 korun), ale níž na Krku byla dražší,“ uvedla pro Seznam Zprávy Češka z dovolené.

Ceny jídla a pití v chorvatských restauracích:

Čepované pivo 0,5l: 4,50 € (107 korun)

Láhev vína 0,75l: 30 € (717 korun)

Pizza: 12 € (287 korun)

Hranolky: 3 € (71 korun)

Salát: 7 € (167 korun)

Čevabčiči: 10 € (239 korun)

Rizoto: 12 (287 korun)

Rizoto s krevetami: 22 € (526 korun)

Špagety: 13 € (311 korun)

Ryba pro dvě osoby: 45 € (1076 korun)

Ryba 0,4 kg: 11 € (263 korun)

Zdroj: Jídelní lístky vyfocené čtenáři Seznam Zpráv v Chorvatsku.

Marek Jungwirth tráví dovolenou v okolí Šibeniku. „Zmrzlina je mnohem levnější než v Itálii, třeba za 2 eura (47 korun). Dá se všude platit kartou i v pekárně. Kafe 1,2 eura (28 korun), levnější než v Česku,“ a dodává, kolik zaplatil za jídlo.

„V jedné restauraci v Tribunj jsem měl slávky ve vývaru za 16 eur (382 korun). Holky měly těstoviny za 11,5 eura (275 korun) v restauraci s výhledem na moře.“

Jeden z Čechů je na dovolené na chorvatském ostrově Krk. Za špagety tam Chorvati chtějí kolem 13 eur (311 korun), za pizzu 12 eur (287 korun).

Další z Čechů, jehož totožnost redakce zná, tráví dovolenou u chorvatského města Poreč na západním pobřeží Istrie.

Rizoto v jedné místní restauraci stojí od 16 do 22 eur (382-526 korun). Pizza vyjde většinou na 12 eur (287 korun) a pivo 0,5 l na 5 eur (119 korun).

Jídelní lístky z města Poreč, ostrova Krk nebo okolí Šibeniku:

+3

Místopředseda Asociace cestovních kanceláří České republiky Jan Papež pro Seznam Zprávy uvedl, že se ceny mírně zvýšily. Čechy to od koupě zájezdů ale neodradilo.

Inflace a přechod na euro mírně zvýšily ceny. Silná koruna část eliminovala = zdražení je nižší než u nás.
Jan Papež, místopředseda Asociace cestovních kanceláří ČR

„Cestovní kanceláře vnímají situaci v Chorvatsku jako standardní. Inflace a přechod na euro mírně zvýšily ceny. Silná koruna část eliminovala = zdražení je nižší než u nás. Na prodeje zájezdů to nemělo a nemá vliv,“ napsal ve vyjádření Papež.

Ceny v bufetech jsou samozřejmě nižší než v restauracích. Hamburger vyjde na 5,50 eura (131 korun), hot dog na 3,30 eura (78 korun). Zmrzlina stojí všude témeř stejně, a to dvě eura (47 korun).

Ceny jsou v Chorvatsku vždy prioritně uvedené v eurech, ale vždy je u cen i částka v kunách.

Foto: Čtenáři Seznam Zpráv

Ceny v bufetu u Šibeniku.

Nejlevnější variantou je koupit si jídlo a pití v supermarketu. Jeden z mezinárodních řetězců nabízí třeba od pondělí 10. července v akci kilogram broskví za 1,19 eura (28 korun), plechovku piva 0,5 za 1,39 eura (33 korun) a kuře vcelku za 3 eura (71 korun).

Chorvatsko vstoupilo v lednu do eurozóny a schengenského prostoru, nicméně letos očekává rekordní turistickou sezonu, která by mohla překonat dosud tu nejúspěšnější z předcovidového roku 2019. Podle předsezonních odhadů zamíří letos do země na Jadranu až milion Čechů.

Výzva čtenářům

  • Jste na dovolené v Itálii, Španělsku nebo Řecku a chcete nám pomoci s dalším článkem, kde srovnáme ceny v turistických oblastech?
  • Pošlete nám na email: domacisz@seznam.cz fotografii menu z restaurace nebo stánku s občerstvením, doplňte informaci o místě a případně krátký text o cenách v dané destinaci. Děkujeme.

S přispěním reportéra Seznam Zpráv Petra Juny.

Reklama

Doporučované