Hlavní obsah

Češi si za dovolenou u moře připlatí, Chorvatsko zdražilo nejvíc

Foto: blue-style.cz

Procházka po pláži bude pro Čechy letos dražší než vloni. Ilustrační foto.

Reklama

Stejná cestovní kancelář, stejný hotel, zkrátka stejná dovolená jako vloni. Jen cena se liší. Letošní zájezdy jsou k mání za vyšší ceny. Kolik si připlatíme?

Článek

Letní koupání v moři bude letos pro Čechy dražší než vloni. Cestovní kanceláře musely kvůli vyšším nákladům zvýšit ceny. Významnou část zdražení představuje hlavně cena letecké dopravy, připlatí se ale i za hotely. To vše se pak promítá do finálních cen zájezdů, které prodávají cestovky na letošní léto.

„Obecně lze říci, že se meziroční zdražení aktuálně nejčastěji pohybuje cca mezi pěti až deseti procenty,“ říká Petr Šatný, marketingový ředitel CK Alexandria.

Podobný vývoj pozorují v cenách svých zájezdů také cestovní kanceláře Fischer a Exim Tours, které obě patří pod křídla německé skupiny Rewe. Meziroční nárůst v nejvyhledávanějších dovolenkových destinacích se pohybuje v rozmezí tří až deseti procent. Výjimku tvoří Chorvatsko. Tam od loňského roku cena vystřelila o 14 procent.

O kolik zdražily zájezdy

DestinaceMeziroční nárůst ceny
Turecko8 %
Tunisko3 %
Řecko6 %
Španělsko5 %
Egypt9 %
Bulharsko5 %
Chorvatsko14 %

Zdroj: nabídka zájezdů CK Fischer a Exim Tours

Jak takové zvýšení cen v řádu jednotek procent ovlivní finální cenu, to pro Seznam Zprávy zjišťovala cestovní kancelář Alexandria. V příkladech jednotlivých zájezdů se takový nárůst může do účtenky propsat i v řádech tisíců korun. Jak ale připomíná Petr Šatný, marketingový ředitel společnosti, vše záleží na termínu odletu.

Zatímco například cena osmidenního zájezdu do Bulharska na přelomu května a června se meziročně nezměnila vůbec a stejně jako ve stejném období roku 2022 stojí 39 960 Kč, zájezd v červnu už vychází dráž.

Ještě vloni by čtyřčlenná rodina zaplatila za 8 dní 46 470 Kč, letos to bude o dva a půl tisíce více. Stejný zájezd ve stejném termínu na řecký Rhodos meziročně stojí o více než tři tisíce víc a zájezd do Turecka zdražil o více než pět tisíc korun.

Srovnání cen zájezdů:

Bulharsko - přelom května/června - 8 dní / 7 nocí - letecky z Prahy - 4členná rodina s 2 dětmi - 4*hotel s all inclusive

2023 - 39 960 Kč

2022 - 39 960 Kč

Bulharsko - konec června - 8 dní / 7 nocí - letecky z Prahy - 4členná rodina s 2 dětmi - 4*hotel s all inclusive

2023 - 48 970 Kč

2022 - 46 470 Kč

Řecko, Rhodos - červen - 8 dní / 7 nocí - letecky z Prahy - 4členná rodina s 2 dětmi - 4*hotel s all inclusive

2023 - 50 140 Kč

2022 - 46 770 Kč

Turecko - červen - 8 dní / 7 nocí - letecky z Prahy - 4členná rodina s 2 dětmi - luxusní 5* hotel v Beleku s ultra all inclusive

2023 - 69 170 Kč

2022 - 63 970 Kč

Zdroj: nabídka zájezdů CK Alexandria

Mohlo by se zdát, že právě zvýšení cen zájezdů dá cestovním kancelářím důvod k nervozitě, zda se bude dařit dovolené prodávat. Ty ale očekávají úspěšnou sezónu.

„Očekáváme mimořádně silnou letní sezónu. Momentálně už má koupenou letní dovolenou o 85 % víc klientů než loni touto dobou. Předprodej byl tedy mimořádně silný a je vidět, že se znovu vrací trend, kdy se lidé nebojí rezervovat si dovolenou s předstihem,“ komentuje pro Seznam Zprávy situaci na trhu Jan Bezděk, tiskový mluvčí CK Fischer.

Vysoký zájem potvrzují slova mluvčího cestovní kanceláře České kormidlo. I přes nárůst cen by totiž v některých destinacích mohly být kapacity vyprodány dříve, než se čekalo. Konkrétně poptávka po zájezdech do Chorvatska je podle dat cestovky meziročně o více než třetinu vyšší. Některé tamní hotely už mají dokonce plno.

Na poslední už možná nezbyde

Trend nákupu předem, na který upozornil mluvčí CK Fischer Bezděk, by ale podle jeho slov mohl mít vliv na last minute zájezdy, na které se velká část Čechů spoléhá a čeká na lepší cenu. „Dá se očekávat, že ceny vzhledem k rychle se plnícím kapacitám zřejmě nebudou nějak citelně klesat,“ uvedl.

Brzkou poptávku navíc firma registruje i na ostatních evropských trzích, ze kterých klienti cestují do podobných destinací jako Češi.

Podle Petra Šatného z CK Alexandria by se tak mohla opakovat situace z loňského roku, kdy byly last minute zájezdy z velké části vyprodány. Zákazníci, kteří vybírali na poslední chvíli, tak často museli dělat kompromisy. Měnili termíny, vybírali jiný hotel, nebo dokonce jinou destinaci.

„Lze tedy předpokládat, že i letos se může situace s omezeným výběrem zájezdů na poslední chvíli opakovat,“ potvrdil Šatný.

Z jedenácti na sedm

Ačkoliv se poptávka kvůli vyšším cenám nepropadá. Někteří prodejci už pozorují jisté změny v chování zákazníků.

„Pokud se někdo na dovolené chystá ušetřit, neznamená to, že ji automaticky na jednu sezónu úplně zruší. Z našich statistik vyplývá, že klienti spíše volí kratší zájezdy. Místo na 11 dní jedou pouze na týden,“ uvedl v rozhovoru pro Seznam Zprávy Radek Šafařík, obchodní ředitel cestovní agentury Invia.

Jak se budou ceny zájezdů vyvíjet dál, to je podle prodejců těžké odhadovat. Vše bude prý záviset na aktuálním vývoji ekonomické situace. Pokud ale bude vysoká inflace i nadále pokračovat, je podle Šatného namístě očekávat, že k dalšímu zvýšení cen znovu dojde.

Reklama

Doporučované