Hlavní obsah

Fotky: Ničivá tornáda zasáhla USA. Úřady hlásí nejméně 29 mrtvých

Foto: Profimedia.cz

Little Rock poté, co město zasáhlo velké tornádo, které poškodilo stovky domů i aut.

Reklama

aktualizováno •

Velkou částí jihu a středozápadu USA se v noci z pátku na sobotu prohnaly silné bouře i tornáda a zasažené státy hlásí desítky zraněných i mrtvé. Hrozba tornád nyní nadále přetrvává na severovýchodě země.

Článek

Patrně desítky tornád, které v pátek zasáhly USA, mají na svědomí už nejméně 29 obětí a v minimálně osmi státech způsobily značné škody na majetku, upřesnily agentury v průběhu neděle.

Mezi mrtvými je jedenáct lidí v Tennessee, čtyři v Arkansasu, tři v Indianě a čtyři v Illinois. Další oběti byly hlášeny v Alabamě a Mississippi.

„Byla jsem tam minutu před tím, než to spadlo. Když jsem šla k budově, vítr se během pěti vteřin zvedl z nuly na tisíc,“ vzpomínala Gabrielle Lewellynová na páteční události ve městě Belvidere pro televizi WTVO-TV. Na přibližně tři stovky lidí tam kvůli ničivému počasí v průběhu koncertu spadla část stropu divadla a jeden člověk zemřel.

„Někoho vytáhli z trosek a já jsem seděla s ním, držela jsem ho za ruku a říkala jsem mu: ‚Bude to dobré.‘ Moc jsem nevěděla, co jiného mám dělat,“ dodala žena. Ona sama zraněna nebyla, 28 lidí však takové štěstí nemělo a pět z nich je podle agentury AP zraněno těžce.

Linie bouří na severu Illinois s sebou přinesla i velké a ničivé krupobití, včetně krup o velikosti baseballového míče. Bouře pak strhly elektrické vedení i stromy a způsobily značné škody na domech.

Desítky tisíc odběratelů - stejně jako v jiných zasažených státech - kvůli počasí zůstaly bez proudu. Podle webu PowerOutage.us takovou realitu zažilo k sobotnímu poledni více než 530 000 domácností a podniků.

Nejde tedy pouze o Illinois, další tornáda byla potvrzena třeba v Iowě nebo v Arkansasu, kde guvernérka Sarah Huckabeeová Sandersová aktivovala sto členů Arkansaské národní gardy, aby pomohli místním úřadům reagovat na způsobené škody, a vyhlásila stav nouze. Podle webu CNN stát eviduje čtyři mrtvé.

Podívejte se na fotogalerii škod ve státě Arkansas:

+1

Další tři oběti pak v sobotu brzy ráno tamního času ohlásil stát Indiana. V okresním městě Sullivan, které leží nedaleko hranic se státem Illinois a asi 152 km jihozápadně od Indianapolis, bouře poškodila domy a někteří jeho obyvatelé byli pohřešováni.

Tornáda zasáhla i stát Mississippi, který ničivému tornádu čelil už před týdnem, když si bouře v městečku Rolling Fork vyžádala nejméně 26 mrtvých a desítky zraněných. Na obhlídku následků tornáda se v pátek vydal i sám prezident Joe Biden s manželkou.

Podle Billa Buntinga, vedoucího předpovědních operací v Centru pro předpovídání bouří, může trvat několik dní, než se podaří určit přesný počet tornád, která se objevila. Počasí ovšem na jižních pláních způsobilo také lesní požáry a na horním středozápadě zase sněhové bouře.

Hrozba tornád a krupobití přetrvává na severovýchodě země včetně částí Pensylvánie a New Yorku.

Aktualizovali jsme počty obětí na nejméně 29.

Reklama

Související témata:

Doporučované