Hlavní obsah

Fotky: Výhled do nejizolovanější země světa. Bída KLDR je patrná i z dálky

Pohled do KLDR z jihokorejské rozhledny může nejdřív vyvolat dojem, že tam není nic zvláštního k vidění. Opak je ale pravdou. Pohraniční region je posetý odkazy na nepropustné rozdělení národa. Ponurost z něj křičí až k hranicím.

Reklama

Článek

/Od našeho zvláštního zpravodaje v Jižní Koreji/

Možná už jste někdy viděli noční satelitní snímek Korejského poloostrova, na němž hustě osídlená a elektřinou osvětlená Jižní Korea ostře kontrastuje s temným severem. Doufat, že propastný rozdíl mezi státy bude vidět i pouhýma očima při pohledu na území KLDR z demilitarizovaného pásma, se může zdát naivní. Ve skutečnosti to ale naivní vůbec není.

Kdo si toho nevšimne sám, toho jihokorejští vojáci poučí, že na severní straně lze například vidět řidší vegetaci, kterou místní kácí, aby měli v zimě čím topit, monstrózní stožár s vlajkou v propagandistické „Potěmkinově vesničce“, který dodnes patří k nejvyšším na světě nebo například Jihokorejci postavený komplex, v němž severokorejský režim v roce 2020 demonstrativně odpálil budovu společného úřadu.

Podívejte se:

+8

Přesná lokace rozhledny:

Redaktor Seznam Zpráv navštívil demilitarizované pásmo v rámci programu Světové novinářské konference pořádané korejskou asociací novinářů.

Reklama

Související témata:

Doporučované