Hlavní obsah

O nás bez nás. Francie jednala o migraci bez Británie, ta plánuje to samé

Foto: Profimedia.cz

Francouzský ministr vnitra Gérald Darmanin po boku svých belgických a německých protějšků Annelies Verlinden a Stephana Mayera.

Reklama

Evropské země se po tragédii v Lamanšském průlivu dohodly na posílení boje proti nelegální migraci. Schůzku pořádala Francie. Británie, bez které se řešení najde těžko, na ní kvůli sporům nebyla. Chystá vlastní jednání.

Článek

Francouzský ministr vnitra Gérald Darmanin na nedělní schůzce o migraci vyzval ke společnému boji proti pašerákům lidí a proti obchodu s nafukovacími čluny. Francie schůzku svolala kvůli zvyšujícímu se počtu migrantů, kteří míří přes Lamanšský průliv do Británie. Při středečním neštěstí v průlivu zemřelo 27 migrantů, s nimiž se převrátil přeplněný člun.

„Těch úmrtí je příliš mnoho. Nemůžeme dovolit, aby zemřeli další lidé,“ prohlásil Darmanin v přístavu Calais před shromážděnými hosty, mezi nimiž byli ministři zodpovědní za migraci z Belgie, Německa a Nizozemska, zástupci Evropské komise i představitelé policejní organizace Europol a evropské pohraniční agentury Frontex.

Středeční incident vyvolal novou politickou krizi ve vztazích mezi Británií a Francií, které se navzájem obviňují, že nedělají dost, aby odradily migranty od nebezpečné cesty.

Francie na schůzku původně pozvala i britskou ministryni vnitra Priti Patelovou, v pátek jí ale pozvánku zrušila. Reagovala tak na dopis, v němž britský premiér Boris Johnson apeloval na Francii, aby přijímala nazpět migranty, kteří se přes Lamanšský průliv dostanou do Spojeného království. Paříž takový krok odmítá.

Darmanin na nedělní schůzce uvedl, že Francie je připravena s Británií vážně diskutovat o problémech nelegální migrace, ale odmítá se stát rukojmím londýnské domácí politiky.

Během schůzky se ministrům podařilo dohodnout se s Evropskou agenturou pro pohraniční a pobřežní stráž (Frontex) na tom, že od 1. prosince poskytne letadlo, které bude monitorovat severní pobřeží Francie ve snaze zabránit nebezpečnému překračování Lamanšského průlivu, informovala agentura AFP.

Ministři také jednali o využití dronů a pohraniční stráže agentury Frontex v rámci širšího úsilí o potlačení pašeráckých gangů v severozápadní Evropě. Především kvůli této otázce se Francie rozhodla k vyjednáváním pozvat své severní sousedy. Pašeráci lidí totiž často využívají Belgii, Nizozemsko a Německo jako základny pro své operace.

Předpokládá se, že mnoho migrantů cestuje na sever Francie právě z Belgie. V Nizozemsku a Německu se zase běžně nakupují nafukovací čluny a záchranné vesty, aniž by to budilo podezření. Francouzské úřady navíc poukázaly na to, že jeden z mužů zatčených v souvislosti se středeční tragédií, při které utonulo 27 migrantů, řídil vůz s německou poznávací značkou.

Bez Británie to nepůjde

Pokud se ale do vyjednávání nezapojí Británie, která je cílovou zemí tisíců migrantů hromadících se v severní Francii, lze dosáhnout pouze omezených výsledků, poukazuje agentura AFP.

„Je toho stále spousta, co musíme udělat, a je mi líto, že jsem se dnes nemohla setkat se svými evropskými ministerskými protějšky k prodiskutování tohoto naléhavého problému,“ uvedla Patelová v novinách Sun on Sunday.

Britská vláda pak v neděli oznámila, že ještě tento týden plánuje vlastní jednání s evropskými ministry o migrační krizi v Lamanšském průlivu. „Tento týden budu naléhavě vyjednávat se svými evropskými protějšky, abychom zamezili dalším tragédiím v Lamanšském průlivu,“ napsala Patelová na Twitteru.

Britská ministryně vnitra zdůraznila, že Británie nemůže problém migrace vyřešit sama. „Musíme se v Evropě více snažit, abychom převzali zodpovědnost a v krizi spolupracovali,“ uvedla s tím, že ona i britský premiér jsou připraveni kdykoliv vyjednávat s Francií o návrzích na řešení migrační krize. „Společně můžeme rozbít gangy pašeráků lidí a zachránit životy - musíme však jednat hned,“ apelovala Patelová.

Darmanin na schůzce uvedl, že migrační tlak „pokračuje a stoupá“. Zdůraznil přitom, že francouzské úřady od začátku letošního roku zadržely 1500 pašeráků lidí a zachránily 7800 migrantů. Na severním pobřeží Francie je nyní podle něj rozmístěno 1000 francouzských policistů.

Reklama

Doporučované