Hlavní obsah

Francie na poslední chvíli zastavila zbourání laboratoře slavné nobelistky

Foto: Morphart Creation, Shutterstock.com

Manželé Marie Curie-Sklodowská a Pierre Curie ve své laboratoři.

Reklama

Francouzská vláda, odborníci i veřejnost se přou, zda má pařížská laboratoř nositelky Nobelovy ceny Marie Curie-Sklodowské větší cenu jako historická památka nebo jako pozemek pro nové výzkumné centrum.

Článek

Stoletá cihlová budova měla jít v pondělí k zemi, francouzská ministryně kultury Rima Abdul Malaková ale demolici v pátek na poslední chvíli zastavila. Francii tak čeká další kolo debat o budoucnosti pavilonu spojeného s výzkumem radiace, píše agentura AFP.

Institut Curie založila v roce 1921 sama vědkyně ve snaze využít výsledky svého výzkumu v medicíně. Od svého založení až dosud se nadace zaměřuje na výzkum, léčbu a předávání zkušeností, píše Institut Curie na svých stránkách. V jeho budovách na lukrativních pozemcích nedaleko Pantheonu dnes pracuje přes 3500 vědců, lékařů či techniků.

Spor je veden o osud Pavilonu zdrojů, malé dvoupatrové budovy z béžových cihel, který obklopuje zahrada. Vedení Institutu Curie by na jejich místě rádo postavilo moderní pětipatrovou budovu o ploše 2000 metrů čtverečních, kde by sídlilo centrum biologické chemie zkoumající léčbu rakoviny. Podle vedení instituce by bylo prvním takovým výzkumným ústavem v Evropě.

Slavná vědkyně konkrétně v této budově nikdy nepracovala, stavba sloužila ke skladování radioaktivního odpadu, uvedl ve vyjádření pro agenturu AFP předseda Institutu Curie Thierry Philip.

Opak však tvrdí představitel muzea francouzské fyzičky polského původu Baptiste Gianeselli, který bojuje proti demolici budovy. Curie-Sklodowská podle něj právě v této budově měla jeden vědecký tým, jenž pracoval na ampulích s radiem, které se během první světové války používaly k léčení ran ve vojenských nemocnicích.

Ve prospěch zachování pavilonu se vyjádřil i moderátor Stéphane Bern, který v minulosti pracoval pro vládu na projektech na ochranu kulturního dědictví. Demolice by byla „velkou chybou“ kvůli svému „symbolickému a pamětnímu rozměru“, který z něj činí kulturní památku, uvedl Bern.

„Dnes (v pátek) ráno jsem jednala s Thierrym Philipem, předsedou Institutu Curie. Dohodli jsme se, že pozastaví demolici Pavilonu zdrojů, aby měl čas prozkoumat spolu se zúčastněnými stranami a mou kolegyní (ministryní pro vysoké školy a výzkum) Sylvií Retailleauovou všechny možné alternativy,“ napsala na síti X Abdul Malaková.

Reklama

Související témata:
Marie Curie-Skłodowská

Doporučované