Hlavní obsah

Francie zveřejnila svůj odhad Rusů padlých na ukrajinském bojišti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Člen ukrajinských ozbrojených sil se pokouší identifikovat nalezené mrtvé ruské vojáky z předních linií Donbasu, foceno 24. února 2024.

„A kvůli čemu? Pro nic,“ komentoval ztráty šéf diplomacie Stéphane Séjourné. Odhady o počtu padlých Rusů při jejich invazi na Ukrajinu se liší, zatímco BBC v dubnu hovořila o 50 tisících, Francie zveřejnila trojnásobný odhad.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Počet ruských obětí ve válce na Ukrajině, která trvá již 801 dní, v součtu mrtvých a zraněných již dosahuje půl milionu. V rozhovoru pro ruské nezávislé noviny Novaja Gazeta Europe to uvedl francouzský ministr zahraničních věcí Stéphane Séjourné.

„Evropa a její partneři zůstanou jednotní a odhodlaní, dokud to bude nutné. Vojenské selhání Ruska je již zřejmé. Odhadujeme ruské vojenské ztráty na 500 tisíc, včetně 150 tisíc mrtvých,“ uvedl. „To vše kvůli čemu?“ zeptal se řečnicky. „Dá se to shrnout do dvou slov: pro nic,“ dodal.

Francouzský odhad se, jak upozorňuje web France 24, lehce rozchází s počty uváděnými ukrajinskou stranou. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v únoru uvedl, že ve válce bylo zabito 180 tisíc ruských vojáků.

Rusko informace o svých ztrátách stabilně nezveřejňuje.

Jedná se pouze o odhady a přesný počet není možné zjistit. Obě čísla se však řádově liší oproti dubnové zprávě britské BBC. Stanice pomocí vlastních reportérů, dobrovolníků a nezávislé mediální skupiny Mediazona vytváří unikátní databázi ruských ztrát. Dosud se jim podařilo ověřit už 50 tisíc konkrétních jmen Rusů, kteří od počátku invaze ve válce zahynuli (psali jsme zde).

„Průměrný věk těch, kteří ze začátku bojovali na Ukrajině, byl 21 let, pak ale Rusko začalo rekrutovat dobrovolníky a vězně a průměrný věk vzrostl na 40 až 45 let. Proměnilo se to, jak běžný voják vypadá,“ popsala v rozhovoru pro Seznam Zprávy novinářka Olga Ivšina, která se svým týmem databázi ruských ztrát sestavuje.

Rozhovor

„Kupodivu se často stává, že lidé jen díky naší databázi zjistí, že jejich blízcí zemřeli,“ uvádí novinářka Olga Ivšina, která monitoruje ruské ztráty na Ukrajině. V rozhovoru pro Seznam Zprávy prozradila, s čím se jí svěřily rodiny padlých.

Celkové ruské ztráty, tedy součet zabitých a zraněných, Británie odhaduje na přibližně 450 tisíc.

I Kyjev o svých ztrátách na bojištích dlouho mlčel. Pravidlo, že skutečná čísla o obětech se svět dozví až po skončení války, prolomil sám Volodymyr Zelenskyj den poté, co si svět připomněl druhé výročí napadení Ukrajiny. Během tiskové konference 25. února 2024 oznámil, že od prvního dne války „až do dneška“ zahynulo 31 tisíc ukrajinských vojáků.

„… nedávno se ozvaly hlasy v radikální části americké veřejnosti, která není na naší straně. A ty hlasy se ptaly: ‚Kolik dalších obětí ještě potřebujete? Ukrajina už ztratila 300 tisíc lidí.‘ A pak přišla informace od Rusů, kteří říkali, že padlo už kolem 100 tisíc vojáků. A že sami Rusové přišli asi o 60 tisíc… To všechno je lež. Klam. Každý člověk je pro nás velkou ztrátou. V této válce zemřelo 31 tisíc ukrajinských vojáků,“ uvedl Zelenskyj.

Někteří vojenští analytici se domnívají, že Rusko by mohlo být na pokraji zahájení nové velké ofenzivy na Ukrajině.

Zprávy z bojiště

Rusové dál rozvíjí útok u vesnice Očeretyne, kde nečekaně prošli ukrajinskou obranou v Doněcké oblasti. Tomuto místu teď věnují více pozornosti než městu Časiv Jar. Ukrajinskému velení se zatím mezeru v obraně nedaří zacelit.

Séjourné proto v rozhovoru hovořil i o financování obrany proti agresorskému státu. Potvrdil, že by se pro tyto účely mohla použít i zmrazená ruská aktiva v Evropské unii. Nic konkrétního však k tomuto tématu neuvedl.

„S nárůstem sazeb tato aktiva v roce 2023 vygenerovala téměř čtyři miliardy eur. Chceme, aby byly použity na financování obrany a obnovy Ukrajiny,“ konstatoval pouze.

Doporučované