Hlavní obsah

Známá turecká advokátka se jadrně vyjádřila o právu šaría. Hrozí jí vězení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Wikimedia Comons

Feyza Altunová se chce proti svému zadržení bránit soudní cestou.

Reklama

„To, čemu říkáte šaría, je mentalita Tálibánu, který kamenuje ženy v ulicích. Stojím si za svými slovy,“ tvrdí turecká advokátka Feyza Altunová.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Jednu z nejslavnějších tureckých právniček v pondělí zatkla policie a prohledala jí dům.

Feyza Altunová strávila noc ve vazbě poté, co státní zastupitelství požádalo o její zatčení kvůli podezření z „podněcování veřejnosti k nenávisti a nepřátelství“.

Důvod? Údajné porušení článku 216/1 tureckého trestního zákoníku tím, že na jeden post na síti X odpověděla komentářem „Fuck the sharia“ (volně přeloženo do hajzlu se šaríou, islámským právem, pozn. red.).

V reakci na to začali někteří uživatelé Altunovou kritizovat z útoku na islámské právo a žádali její zatčení. Advokátka později post smazala a vysvětlila, že nenapsala nic útočného proti žádné víře.

Diyanet, státní úřad pro náboženské záležitosti, na ni ale podal trestní oznámení. Jeho vedení tvrdí, že výrok právničky na sociální síti byl „hanlivý, hrubý, zraňující a urážlivý“ a že se jednalo o „útok na náboženské přesvědčení, svatosti a hodnoty občanů“.

Jak se cítí ti, kteří Erdogana nevolili

„Nenávidím tuhle zemi. Mohli jsme mít změnu a pracovat na tom, abychom se měli lépe. Místo toho jsme si zase zvolili tohohle fanatika,“ volá mi kamarádka Sude krátce poté, co už je podle sečtených hlasů zřejmé, že Recep Tayyip Erdogan obhájil post tureckého prezidenta. „Teď si zasloužíme jen to nejhorší. Až na tom budeme ekonomicky tak špatně, že lidé budou umírat hlady, tak to bude jen a jen naše chyba.“

Altunová to vidí jinak a odvolává se na právní systém své země. „Pro mě je to, čemu říkáte šaría, mentalita Tálibánu, který kamenuje ženy v ulicích. V této souvislosti si stojím za svými slovy. Tento režim nebude zaveden ani v této zemi. V této zemi platí moderní sekulární právo. Požadovat šaríu je ohrožením ústavního pořádku a zločinem,“ citoval její prohlášení server Duvar.

Po policejních procedurách byla advokátka převezena do soudní síně, kde soudce rozhodl o jejím propuštění. To ale podmínil zákazem vycestovat a povinností hlásit se dva dny v týdnu na policejní stanici.

Státní zastupitelství nicméně proti propuštění vzneslo námitku, o níž rozhodne soud. Altunové tak hrozí další zatčení. A pokud by byla shledána vinnou z podněcování k nenávisti, může jít až na tři roky do vězení.

„Je známá tím, že mluví extrémně sprostě. O šaríi se vyjádřila opravdu velmi peprně. Na sociálních sítích se vzápětí sešli lidé, kteří snad ani nehájí nějak extrémně šaríu, ale spojovali to s tím, že se vyjadřuje velmi nezdvořile k celému náboženství. Poté to zopakovala a opět velmi sprostě odpovídala lidem, kteří se na ni na síti obraceli,“ přiblížila Seznam Zprávám Lucie Tungul, politoložka specializující se na Turecko z Univerzity Palackého v Olomouci.

Tisíce výhrůžek smrtí

Při opouštění soudní síně Altunová, která je známou feministkou, prohlásila: „Ráda bych poděkovala svým kolegům, nevládním organizacím a zejména tureckému lidu, který mě podporoval. Jako republikánská turecká žena, která věří v pravidla sekulárního občanského práva, věřím, že tato země je sekulární… Existuje svoboda svědomí, stejně jako svoboda nevěřit. Moje slova, která jsem ve skutečnosti směřovala k mentalitě Tálibánu nebo podobnému politickému režimu, byla překroucena, jako bych mluvila o náboženských hodnotách.“

„Pondělní zákrok policie měl ukázat, že stát znevažování islámu bere vážně. Prezident (Recep Tayyip) Erdogan stále více spoléhá i na náboženské extremisty a loví u nich hlasy. V Turecku se blíží místní volby, i to může hrát roli. Jinak proti ní ale nemají nic, o tom svědčí i rychlé propuštění,“ podotýká akademička Tungul.

Altunová podle svých slov v posledních dvou dnech bojovala s tisíci tweetů, jejichž pisatelé jí vyhrožovali smrtí a tím, že si z ní udělají konkubínu. Její právníci prý zřejmě požádají o policejní ochranu. Sama advokátka pak chystá žalobu za nezákonné zadržení a bude požadovat náhradu škody.

V rozhovoru s novináři zdůraznila, že žije v atatürkovské společnosti – odkázala se tedy na Turky milovaného zakladatele republiky Mustafu Kemala Atatürka - s tím, že ji více lidí má rádo a podporuje, než jí vyhrožuje.

Podle Lucie Tungul Turecko zůstává sekulárním státem, i když je v zemi pod vládou islamistické Strany spravedlnosti a rozvoje (AKP) vliv extremismu více vidět a slyšet. To ale zároveň vyvolává i opačnou reakci, a to je klesající podíl lidí hlásících se k islámu. „Erdoganovi se vůbec nepovedlo vytvořit novou mladou muslimskou generaci. Podíl mladých věřících Turků klesá,“ uzavírá politoložka.

Reklama

Doporučované