Hlavní obsah

Greta Thunbergová komentovala své zadržení při protestu v Německu

Foto: Roberto Pfeil/dpa, Profimedia.cz

Gretu Thunbergovou v úterý vyvedla německá policie, když se s dalšími aktivisty usadila poblíž povrchového dolu.

Reklama

aktualizováno •

Švédská aktivistka Greta Thunbergová se už minulý týden vypravila do Německa podpořit klimatické aktivisty, kteří se snaží zabránit zničení vesnice Lützerath. V úterý ji policie krátce zadržela.

Článek

„Včera jsem byla ve skupině, která pokojně protestovala proti rozšíření uhelného dolu v Německu. Byli jsme zadrženi policií, ale později večer jsme byli propuštěni. Ochrana klimatu není zločin,“ napsala ve středu dopoledne na svůj twitter švédská aktivistka Greta Thunbergová.

Fotografie a videa, jak ji tři policisté z místa odnášejí, několik hodin předtím obletěly světová média, a strhly tak ještě větší pozornost na pokračující spory mezi klimatickými aktivisty a policií v malé západoněmecké vesnici.

Ekologičtí aktivisté například z iniciativ Fridays for Future nebo Poslední generace se již několik týdnů snaží zabránit rozšíření hnědouhelného dolu ve vesnici Lützerath. Původní obyvatelé ji museli opustit kvůli plánovanému rozšíření těžby pod taktovkou společnosti RWE.

Přestože tito ochránci klimatu místo zabírají již delší dobu, situace se vyostřuje až od minulého týdne, kdy policie začala před plánovaným rozšířením s vyklízením prostoru. Podpořit odpor proti těžebnímu záměru tak na místo přijely další stovky Němců i aktivistů. Mezi nimi právě i Thunbergová, která dorazila v pátek. Den předtím, než byla na místo svolána velkolepá demonstrace.

V sobotu tak po boku dalších aktivistů Thunbergová například označila rozšíření dolu Garzweiler za zradu „současné a budoucí generace“, uvádí agentura ČTK. Německo prohlásila za „jednu z nejvíce znečišťujících zemí na světě, která by měla nést odpovědnost“.

Úterní zadržení Thunbergové podle německé policie následovalo poté, co aktivistka společně s dalšími pronikla a usadila se poblíž okraje povrchového dolu Garzweiler 2, asi pět kilometrů od Lützerathu.

„Ke kontrole totožnosti použijeme donucovací prostředky, proto vás prosíme o spolupráci,“ řekl skupině podle britského deníku The Guardian jeden z policistů.

Prohlédněte si snímky z protestů.

+5

Z místa ji následně vymahači zákona za přítomnosti fotografů odnesli k policejním autům. Chvíli strávila i v osamocení v policejním autobusu.

Policie ale zdůraznila, že ji nezatkla a po kontrole občanského průkazu byla propuštěna. Nikdo ze zadržených navíc nebude čelit obvinění. Jeden člověk nicméně do dolu skočil. Informace o tom, co se s ním stalo, k dispozici nejsou.

Thunbergová byla za méně dramatických okolností zadržena i v neděli.

Protestovalo se i jinde

Protestující se svými kroky snaží zabránit tomu, aby uhlí skončilo v elektrárnách a ty do ovzduší vypustily další tuny oxidu uhličitého přispívajícího k oteplování klimatu. Energetická skupina RWE ale trvá na tom, že uhlí z této oblasti je potřebné, aby v době energetické krize zajistilo zásobování elektráren, uvádí dále ČTK.

To nicméně rozporuje například jedna z hlavních organizátorek iniciativy Fridays for Future Luisa Neubauerová. Ta se odvolává na analýzu, která tvrdí, že uhlí pod Lützerathem pro energetickou bezpečnost potřeba není.

Aktivisté proti Zeleným

Ministři ze strany Zelených na podzim dohodli rozšíření hnědouhelného dolu v Porýní. Bývalou vesnici, která má ustoupit těžbě, však obsadili sympatizanti hnutí Fridays for Future a dalších skupin.

Protesty na podporu německé vesnice probíhají i v dalších částech Německa. V úterý například členové klimatického hnutí Ende Gelände obsadili uhelný důl Inden, rovněž provozovaný společností RWE, na okraji pohraničního města Cáchy. Kolem 130 lidí také zablokovalo koleje vlakové trati, po které se vozí uhlí do uhelné elektrárny Neurath.

V Düsseldorfu zase pokojně pochodovalo asi 150 lidí od zemského parlamentu až do centra města. 15 aktivistů z iniciativy Extinction Rebellion se pokusilo zablokovat vchod do tamní budovy ministerstva vnitra. Tři její členové se dokonce přilepili nebo jiným způsobem připevnili ke dveřím, shrnuje německý server Deutsche Welle.

Oprava: Původní verze článku obsahovala špatnou mapu lokalizující německou vesnici Lützerath. Za chybu se omlouváme.

Reklama

Doporučované