Hlavní obsah

Gruzínská vláda po masových protestech hlasovala proti vlastnímu návrhu

Foto: Profimedia.cz

Demonstrace proti návrhu zákona o transparentnosti zahraničního vlivu v gruzínském Tbilisi na snímku z 9. března 2023.

Reklama

Vládnoucí strana Gruzínský sen zamítla ve druhém čtení návrh zákona o zahraničních agentech. Tím zlikvidovala vlastní normu, o které týdny tvrdila, že je nezbytná.

Článek

Pod tlakem dvoudenních masových protestů po celé Gruzii změnila vládnoucí strana Gruzínský sen kurz. Ve čtvrtek oznámila, že kontroverzní návrh zákona o „zahraničních agentech“, který rozbouřil zemi, z parlamentu stáhne. O dva dny dříve prošel prvním čtením.

Návrh zakládal povinnost pro nevládní organizace a média registrovat se jako „agenti zahraničního vlivu“, pokud mají více než 20 % finančních prostředků ze zahraničí, píše se na stránkách projektu o organizovaném zločinu a korupci OCCRP.

Kritici se obávali, že návrh ušitý podle kremelského střihu – v Rusku už podobný platí léta –, mocní využijí k potlačení občanské společnosti a svobody projevu. V úterý a ve středu se protestů v hlavním městě Tbilisi a dalších velkých městech účastnily tisíce lidí.

Otázky a odpovědi

V Gruzii zuří protivládní demonstrace a lidé se chystají už na třetí den protestů. Seznam Zprávy připravily odpovědi na nejdůležitější otázky spojené s děním v zemi na Kavkaze.

„Jako vládnoucí strana odpovědná každému občanovi jsme se rozhodli stáhnout návrh zákona, který jsme bezvýhradně a bez jakýchkoli výhrad podporovali,“ uvádí se v prohlášení partaje. „Až opadne emocionální pozadí, lépe vysvětlíme veřejnosti, k čemu návrh zákona sloužil a proč bylo důležité zajistit transparentnost zahraničního vlivu v naší zemi.“

Zákon nakonec vláda nestáhla, ale během hlasování ve druhém čtení jej vládní poslanci potopili. Z přítomných 58 zákonodárců se pro vyslovil pouze jediný. 35 hlasů pak bylo proti, píše server OC Media.

Davy lidí shromážděné před parlamentem reagovaly zprávu o hlasování oslavou. Demonstrující dál požadují propustit ty, kteří byli během bouřlivých nočních protestů zadrženi represivními složkami státu. Vláda propuštění více než stovky lidí přislíbila, čeká se však, zda je reálně pustí.

Poslechněte si pozadí celé události:

Gruzínská vládní strana po protestech veřejnosti stáhla zákon o zahraničních agentech. Podle Jany Bok Toužimské z Člověka v tísni, která promluvila v podcastu 5:59, to ale neznamená konec snah novelu prosadit: „Čeká se, že body z novely vloží do jiného zákona.“

Reklama

Doporučované