Hlavní obsah

„Hej FBI, pořád mě sleduješ?“ Kdo byl muž, který chtěl zabít Bidena

Foto: Flickr/White House

Craig Robertson z Utahu dlouhodobě na sítích vyhrožoval prezidentu Joeu Bidenovi (na snímku) i dalším americkým představitelům.

Reklama

Pětasedmdesátiletého Craiga Robertsona měla FBI v hledáčku už několik měsíců, považovala ho za ohrožení pro amerického prezidenta. Na sociálních sítích dlouhodobě vyhrožoval Bidenovi i dalším politikům.

Článek

„Slyšel jsem, že Biden přijede do Utahu. Vyndám svůj maskovací převlek a vyčistím prach z odstřelovací pušky M24,“ napsal toto pondělí na svůj facebookový profil Američan Craig Robertson.

Reagoval tak na zprávu o návštěvě amerického prezidenta Joea Bidena v Salt Lake City, metropoli státu Utah, kde Robertson žil. Nejen tento jeho příspěvek na sociálních sítích vedl k tomu, že se ve středu v brzkých ranních hodinách vydala k jeho domu FBI. Při domovní prohlídce nicméně došlo ke střelbě, kterou podle agentury AP ozbrojený Američan nepřežil.

Nejen Biden

Profil pětasedmdesátiletého Robertsona se teď snaží poskládat americká média. Podle prvních zjištění začalo jeho vyšetřování coby potenciální hrozby pro prezidenta již letos v dubnu. Kromě Bidena měl pětasedmdesátiletý Američan vyhrožovat i dalším vysoce postaveným veřejným činitelům, včetně viceprezidentky Kamaly Harrisové.

„Nastal čas na jeden nebo dva prezidentské atentáty. Nejdřív Joe, pak Kamala!!!“ napsal například na svůj facebook v září 2022. Vyhrožoval i ministru spravedlnosti Merricku Garlandovi nebo kalifornskému guvernérovi Gavinu Newsomovi.

Útoky na sociálních sítích směřoval také vůči newyorskému prokurátorovi Alvinu Braggovi. „Chci stát nad Braggem a udělat mu do čela pěknou díru devítkou a sledovat, jak sebou škube, když mu z díry vytéká kapka krve a jeho život mizí v pekle,“ cituje jeho příspěvek na sociálních sítích americká stanice CNN.

Bragg (více jsme o něm psali zde) stojí za letošní první obžalobou amerického exprezidenta Donalda Trumpa. Právě za „MAGA Trumpera“, což je odkaz na Trumpův slogan „Make America Great Again“, se Robertson podle AP sám označoval.

Podle závěrů FBI, která o tom letos v červnu informovala ochrannou službu prezidenta, byly Robertsonovy výhružky „uvěřitelné“, jak napsala americká ABC.

Agenti takové závěry většinou přijímají na základě toho, zda mají uživatelé sítí prostředky, aby svá slova naplnili, řekl pro stanici KSL TV5 vysloužilý zvláštní agent FBI Karl Schmae. Robertson tato kritéria splňoval. Navíc to vypadalo, jako kdyby si Robertson konfrontaci s FBI přál, uvedl dále Schmae.

Z čeho je Robertson podezřelý?

Podle médií byl podezřelým muž jménem Craig Robertson. Čelil podezření ze tří různých trestných činů včetně výhrůžek vůči hlavě státu, přičemž vyšetřovatelé jeho vyjádření brali vážně

Kvůli znepokojivým příspěvkům na sociálních sítích navštívili Robertsona agenti FBI již letos na jaře. Američan ale tehdy s agenty nechtěl mluvit. „Řekl jsem, že to byl sen…Tady jsme skončili. Bez soudního příkazu se nevracejte,“ zněla podle vyšetřovatelů, s nimiž mluvili novináři CNN, jeho reakce.

V přidávání znepokojujících příspěvků namířených proti představitelům státu ale nepřestával. „Hej FBI, pořád monitoruješ moje sociální sítě? Kontroluju, abych měl po ruce nabitou zbraň, kdybyste se zase zastavili,“ napsal například toto pondělí.

Neznámý soused

Ke střetu Robertsona a agentů FBI došlo ve středu kolem šesté hodiny ranní místního času.

„Incident začal, když se zvláštní agenti pokusili doručit příkaz k domovní prohlídce a zatykač… FBI bere všechny incidenty se střelbou, do nichž jsou zapleteni naši agenti nebo členové zásahové jednotky, vážně,“ napsala tajná služba v prohlášení.

Střet Robertsona s agenty popsala pro KSL TV5 sousedka Nyla Rollinsová. Když uslyšela rozruch, vyšla na dvorek, kde zjistila, že se k domu jejího souseda blíží zásahová jednotka.

„Měli vytažené zbraně a prohledávali kůlny,“ řekla. Následovala konfrontace. „Vyzvali souseda (Robertsona), aby vyšel ven, a on na to: ‚Já ven nepůjdu,‘“ řekla Rollinsová. Pak se podle ní ozvala střelba.

Mohlo by vás zajímat

Sedmnáctiletý bratranec střelce z Uvalde mluvil o tom, jak „vystřílí školu“, zastřelením vyhrožoval i své vlastní sestře. Jeho matka ho nakonec udala na policii. „Bůh ví, co se mohlo stát,“ říká policie a chválí matku.

„Později jsem se dozvěděla, že můj soused zemřel… Viděli ho mrtvého na příjezdové cestě,“ dodala. Robertsona popsala jako "protivládně naladěného “ a frustrovaného na několika úrovních.

O zesnulém muži mluvil i jeho další soused Travis Clark. Ten o jeho příspěvcích na sociálních sítích dlouhou dobu nevěděl. „Pokud vím, tak si pustil pusu na špacír na facebooku, čímž na sebe upozornil a stalo se tohle… Na sociálních sítích jsem se s ním nepřátelil… Znal jsem ho jen přes kostel.“

Podle informací stanice Fox News byl Robertson dvakrát ženatý, s první ženou se rozvedl, druhá zemřela. Měl tři děti.

Americký prezident Joe Biden přiletěl do Utahu ve středu před čtvrteční návštěvou nemocnice pro veterány v Salt Lake City, dodává AP.

Reklama

Doporučované