Hlavní obsah

Chlapec hlásal, že „vystřílí školu“ jako jeho bratranec. Matka ho raději udala

Foto: Profimedia.cz

Uvalde si připomíná jeden rok od střelby na základní škole Robba.

Reklama

Sedmnáctiletý bratranec střelce z Uvalde mluvil o tom, jak „vystřílí školu“, zastřelením vyhrožoval i své vlastní sestře. Jeho matka ho nakonec udala na policii. „Bůh ví, co se mohlo stát,“ říká policie a chválí matku.

Článek

Americká policie zatkla bratrance muže, který má na svědomí loňskou masovou střelbu na základní škole v texaském Uvalde. Snažil se opatřit si zbraň a chystal se„udělat tu samou věc“ jako jeho bratranec, varovala jeho matka.

Sedmnáctiletý Nathan James Cruz byl v pondělí ráno vzat do vazby a obviněn z vyhrožování veřejnému zařízení a členovi vlastní rodiny. S odkazem na policejní složky o tom informoval deník The New York Times.

Policii kontaktovala Cruzova matka po tom, co jí její dcera prozradila, že Cruz pronáší znepokojivé výroky o tom, jak „vystřílí školu“.

Podle ní se Cruz chystal „udělat tu samou věc“, jako jeho bratranec Salvador Ramos, který v roce 2022 zabil 19 dětí a dva dospělé během masové střelby na základní škole v texaském Uvalde. Osmnáctiletého chlapce krátce po útoku zabila zásahová jednotka.

„Zavolala policii, protože se obávala toho, co se její syn chystá udělat,“ uvedl seržant Washington Moscoso z policejního oddělení v San Antoniu. „Bůh ví, co se mohlo stát,“ dodal. Cruzova matka podle něj udělala správnou věc.

Více o loňské střelbě v Uvalde:

Texaské Uvalde, dějiště otřesné vraždy devatenácti žáků a dvou dospělých v budově místní školy, se ptá: Nemohlo se pro záchranu našich dětí udělat víc?

Cruzova matka policii sdělila, že ji synovy výhrůžky polekaly, protože byl pod vlivem omamných látek a také proto, že bydlí v blízkosti základní školy, kde by mohl čin spáchat.

V den zatčení také zaslechla synův „ranní telefonický rozhovor, v němž se pokoušel získat zbraň AR-15 prostřednictvím nelegálního soukromého prodeje“, vyplývá z policejních dokumentů. Stejnou zbraň při útoku použil i jeho bratranec Ramos.

V dokumentech se také uvádí, že Cruz vyhrožoval své sestře, že ji střelí do hlavy. „Sestra podezřelého se obávala, že podezřelý své výhrůžky uskuteční, a měla strach z vážného ublížení na zdraví nebo smrti,“ stojí v nich. Cruz odmítá, že by se dopustil jakýchkoliv výhrůžek.

Zahraniční média upozorňují na to, že se nejedná o první zatčení, ke kterému uvnitř Ramosovy rodiny od loňské tragédie v Uvalde došlo. V lednu byla zatčena Ramosova matka, Adriana Martinez Reyes, po tom, co během hádky vyhrožovala muži, s nímž žila, že ho zabije.

Vyšetřování střelby v Uvalde, která byla počtem obětí třetí nejhorší v USA za uplynulých 20 let, stále pokračuje. Zaměřuje se zejména na pomalou reakci policie, která si vysloužila silnou kritiku veřejnosti v čele s rodiči zemřelých dětí (psali jsme zde).

Reklama

Doporučované