Hlavní obsah

Hladina stoupá nejrychleji za 100 let, Rusové už odstavují i orskou rafinerii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Hladina vody bude podle ruských meteorologů ještě stoupat.Video: AP

 

Reklama

Úřady oznámily, že kvůli záplavám byly z deseti severních oblastí Kazachstánu evakuovány desítky tisíc lidí. V ruském městě Orsk zase došlo k protržení přehrady, což situaci komplikuje. Tamní úřady evakuovaly 4500 lidí.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Rusko a Kazachstán se potýkají s výjimečně silnými záplavami. Způsobilo je tání sněhu. Ropná rafinerie ve městě Orsk – které leží asi 1800 kilometrů jižně od Moskvy – musela zastavit provoz, informuje BBC.

Kreml mezitím varoval, že hladina vody v některých oblastech stoupá rychleji než kdykoli za posledních 100 let. Mluvčí Dmitrij Peskov uvedl, že prezident Putin nařídil gubernátorům sibiřských oblastí Ťumeň a Kurgan, aby se připravili na „očekávané prudké zvýšení hladiny vody“ a „nevyhnutelné“ záplavy.

Ruské úřady už v sobotu uvedly, že v Orenburské oblasti v okolí Orsku evakuovaly téměř 4500 lidí. Ruský ministr pro mimořádné situace Alexandr Kurenkov při nedělní návštěvě Orsku varoval, že po pátečním protržení přehrady nastala „kritická situace“. Tamní úřady dnes kvůli záplavám také vyhlásily stav nouze na federální úrovni.

Ruská meteorologická služba varovala, že hladina vody na řece Ural ve městě Orenburg dosáhne během následujících tří dnů nebezpečné úrovně. Regionální úřady uvedly, že „vrchol“ povodní očekávají v úterý a že se situace stabilizuje po 20. dubnu.

+2

V Kazachstánu zase ministerstvo pro mimořádné události v neděli uvedlo, že přibližně 12 tisíc lidí je umístěno v dočasných přístřešcích. Sdělilo také, že záchranářům se podařilo přemístit asi 60 tisíc hospodářských zvířat do bezpečných oblastí.

Prezident Kassym-Žomart Tokajev v sobotu uvedl, že se jedná o nejhorší přírodní katastrofu, která Kazachstán postihla za posledních 80 let. V televizním projevu k národu Tokajev uvedl, že vláda zvýšila úsilí o zmírnění dopadů povodní a že bude poskytnuta veškerá nezbytná pomoc.

Reklama

Doporučované