Hlavní obsah

„Největší záhada v historii rock and rollu.“ Pátrání po baskytaře Beatles

Foto: Shutterstock.com

Baskytaru značky Höfner si Paul McCartney koupil v německém Hamburku v roce 1961.

Reklama

Hodnota ztraceného nástroje se odhaduje až na 10 milionů liber.

Článek

Na baskytaře značky Höfner odehrál Paul McCartney první velké šlágry Beatles jako Love Me Do nebo She Loves You. V lednu 1969, když legendární britská skupina nahrávala v Londýně své poslední společné hity, ale nástroj záhadně zmizel a od té doby se po něm slehla zem.

Dlouholetý manažer německé firmy Höfner Nick Wass se nedávno rozhodl, že se pokusí ztracenou baskytaru najít. Spolu s dvojicí novinářů a producentů vyhlásil globální pátrací akci, aby se tak vyřešila „největší záhada v historii rock and rollu“.

Vítány jsou jakékoli informace, které by mohly vést k objevení nástroje.

Projektu s názvem Ztracená basa, který má svoji webovou stránku, předcházela Wassova kniha, zaměřená právě na pátrání po Paulově baskytaře. O to, aby se ji pokusil najít prostřednictvím veřejné kampaně, ho prý požádal sám hudebník a skladatel, se kterým bývalý manažer dodnes spolupracuje.

Hodnota hledaného nástroje je astronomická. Když si McCartney v roce 1961 baskytaru kupoval v obchodě s hudebninami v Hamburku, stála v přepočtu 30 liber. Nyní by se podle britských médií její cena mohla vyšplhat na 10 milionů liber (více než 280 milionů korun).

McCartney si jako levák baskytaru oblíbil proto, že měla pravidelný tvar, v obrácené poloze tak nevypadala zvláštně jako ty jednostranně vyříznuté. „Jakmile jsem ji koupil, zamiloval jsem se do ní,“ svěřil se jednaosmdesátiletý „ex-Beatle“.

Reklama

Související témata:

Doporučované