Hlavní obsah

Hongkong zakázal protestní hymnu. „Poslední rána pro svobodu,“ zní z USA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com

Socha Lady Liberty Hong Kong, jeden ze symbolů protestů před pěti lety.

Podle hongkongského soudu mohla být píseň použita jako zbraň. „Může vyvolávat pobuřující nálady,“ vysvětlili soudci.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Hongkongský odvolací soud ve středu na žádost vlády zakázal protestní hymnu s názvem „Sláva Hongkongu“. Zrušil tak rozsudek nižšího soudu, který zákaz zamítl kvůli porušení svobody slova. Podle soudců odvolacího soudu chtěl autor protestní píseň použít jako zbraň, napsala agentura Reuters.

„V rukou těch, kteří mají v úmyslu podněcovat odtržení od Číny a pobuřování, může být píseň použita k vyvolání nálad proti státnímu zřízení,“ vysvětlili soudci své rozhodnutí. Dodali, že je nutné odstranit také videa, která s písní souvisí.

Verdikt soudu se zaměřuje na všechny, kteří vysílají nebo distribuují píseň s úmyslem podnítit ostatní k odtržení, naznačují, že Hongkong je nezávislý stát, nebo urážejí státní hymnu.

Zákaz přichází krátce po bezpečnostním zásahu ze strany Pekingu, při kterém byly uvězněny desítky opozičních politiků a ukončena činnost liberálních médií.

Následky zásahu pocítili také provozovatelé internetových platforem a technologické firmy, jako je Google.

Hongkongská vláda požádala o odvolání poté, co soudce Nejvyššího soudu Anthony Chan loni v červenci odmítl zakázat protestní hymnu s tím, že by to mohlo narušit svobodu projevu.

Hongkongský ministr spravedlnosti uvedl, že vláda bude komunikovat s příslušnými poskytovateli internetových služeb, požádá je o odstranění příslušného obsahu v souladu se soudním příkazem.

Znepokojení se zákazem hymny vyjádřil Washington. Jedná se o „poslední ránu mezinárodní pověsti města, které se dříve pyšnilo tím, že má nezávislé soudnictví chránící svobodnou výměnu informací, myšlenek a zboží“, řekl novinářům mluvčí amerického ministerstva zahraničí Matthew Miller.

Související témata:

Doporučované