Hlavní obsah

I Američané tápou, co se chystá. Izrael stahuje vojáky, ale mluví o útoku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Bez komentáře: Záběry izraelské armády z prohledávání budov ve městě Chán Júnis na jihu Pásma Gazy.Video: twitter/idfonline

 

Reklama

aktualizováno •

Izrael oznámil stažení téměř všech pozemních jednotek z jihu Pásma Gazy, čímž zřejmě sníží počet svých vojáků v oblasti na nejmenší číslo od začátku války před šesti měsíci. Nadále ale hrozí útokem na hustě obydlené město Rafáh.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Izraelská armáda v neděli oznámila, že stáhla vojáky z Chán Júnisu. Jednotky 98. divize už podle ní v jižní části Pásma Gazy „aktivně nemanévrují“ a po čtyřech měsících bojů se vrací domů. Fyzicky přítomná má být v oblasti už jen jediná brigáda (Nahal). Ze severu Pásma Gazy se izraelští vojáci totiž začali stahovat už na přelomu loňského prosince a letošního ledna.

Podle Izraele bylo v Chán Júnisu po čtyřech měsících dosaženo cíle.

„Tamní brigáda Hamásu byla zničena, tisíce bojovníků zabity a zničeno bylo asi 30 kilometrů tunelů,“ napsal k tomu server The Times of Israel s odkazem na vyjádření armády.

V nové fázi budou podle izraelské armády efektivnějším způsobem boje v oblasti Chán Júnisu cílené údery. Ty může podnikat zmíněná brigáda Nahal, která sídlí v blízkosti izraelského koridoru (koridor Netzarim neboli cesta 749) přetínajícího Pásmo Gazy od izraelských hranic a střeží ho.

Za poslední měsíc Izraelci rozšířili tzv. čisticí operace na prakticky celé město Chán Júnis a posledním nedotčeným městem je Rafáh na samém jihu Pásma Gazy:

Foto: Institute for the Study of War, Critical Threats, Seznam Zprávy

Červená čára ukazuje, kudy vede koridor.

Zatím ale není vůbec jasné, co to bude znamenat v dlouhodobějším horizontu.

Izrael je sice na jednu stranu pod silným tlakem USA, aby situaci v Pásmu Gazy uklidnil, čemuž by stažení vojáků mohlo prospět. Na druhou stranu ale izraelští představitelé nadále mluví o tom, že armáda chystá útok na civilisty přeplněné město Rafáh. Podle některých prohlášení je stažení vojáků z Chán Júnisu dokonce součástí přípravy tohoto útoku.

„Odešli z Gazy, aby se připravili na další mise. Takové, jaké jsme viděli v nemocnici Šífa, a také pro budoucí mise, jaké je čekají v Rafáhu,“ řekl například izraelský ministr obrany Joav Galant. Zmínil přitom nemocnici, která byla podle židovského státu jednou ze základen teroristů z Hamásu.

Ústupek USA, nebo příprava na další útok?

O tom, že Izrael pozemní jednotky do Rafáhu pošle a že bez toho nemůže dosáhnout hlavního cíle, jímž je úplná likvidace Hamásu, mluví izraelští představitelé už nejméně dva měsíce a čelí kvůli tomu mezinárodní kritice. Město je totiž přeplněné uprchlíky z válkou těžce zasažených oblastí (uvádí se, že se tam tísní až 1,4 milionu lidí). Izrael přitom sice tvrdí, že má plán, kam tyto lidi přesunout, ale zatím ho veřejně nepředstavil.

Americký Institut pro studium války (ISW) odkazuje na spekulace v izraelských médiích, podle kterých by Izrael mohl civilisty z Rafáhu poslat právě do Chán Júnisu a dál na sever a otevřít si tak cestu k útoku. ISW k tomu nicméně dodává, že se tam zatím nestaví žádné uprchlické tábory. Izrael se je přitom údajně (podle již delší dobu prosakujících informací) chystal postavit v místě, kam hodlá poslat civilisty z Rafáhu.

V pondělí premiér Netanjahu oznámil, že vláda už má pro zahájení operace v Rafáhu stanovené datum. Ve videoprohlášení zopakoval, že cílem jeho vlády je úplné vítězství nad palestinským hnutím Hamás. A dodal, že takového vítězství nelze dosáhnout bez vstupu do Rafáhu. „To se stane, máme už datum,“ uvedl Netanjahu bez dalších podrobností.

Rozhovor s Izraelkou

Příbuzní Izraelců unesených v Gaze opakovaně protestují v Izraeli i ve světě s cílem přimět politiky k akci a zajistit dohodu o propuštění jejich blízkých. Po půl roce trpělivosti se jednoznačně vyhranili vůči premiérovi.

Ke stažení vojáků z jihu Pásma Gazy došlo krátce poté, co americký prezident Joe Biden minulý týden poprvé přímo pohrozil izraelskému premiérovi Benjaminu Netanjahuovi, že pokud Izrael nepodnikne konkrétní kroky ke snížení počtu civilních obětí, škod a zažehnání humanitární krize, Spojené státy přestanou Izrael podporovat. Netanjahu po několika hodinách oznámil, že Izrael otevře humanitární koridory.

Že by s Bidenovou výhrůžkou ale mohlo souviset i stažení vojáků, zatím nenaznačila ani americká strana. Podle Bílého domu Spojené státy vlastně nevědí, co Izrael stažením vojáků z jihu Pásma Gazy sleduje.

„Je těžké poznat, co přesně nám to říká. Z toho, co jsem pochopil a co zaznívá ve veřejných prohlášeních, jde opravdu jen o odpočinek a zotavení jednotek, které bojovaly několik měsíců. Nemůžeme říct, že to nezbytně naznačuje, že tyto jednotky čeká nějaká nová operace,“ řekl bezpečnostní mluvčí Bílého domu John Kirby.

V neděli se v Káhiře konalo další kolo jednání o příměří, které mezi vyslanci Hamásu a Izraele zprostředkovává Egypt, Katar a USA. Zatím ale nejsou žádné zprávy o pokroku.

Hamás se do Chán Júnisu vrátí, stejně jako do Gazy

Co se týče čistě válečných konsekvencí, ISW předpokládá, že se v Chán Júnisu stane to samé, co ve městě Gaza – po stažení Izraelců bude následovat částečné zotavení Hamásu v oblasti. Organizace totiž z oblasti nebyla vyhnána úplně, což ISW podkládá víkendovým útokem, při němž zemřeli čtyři izraelští vojáci.

Válka v Gaze už trvá šest měsíců. Zemřít mělo přes 33 tisíc Palestinců. Izraelská armáda zahájila pozemní útok na oblast po teroristických útocích 7. října, při nichž stoupenci Hamásu a dalších palestinských organizací zabili 1200 lidí a asi 250 dalších odvlekli.

Aktualizace 19:50: Doplněna informace o prohlášení premiéra Netanjahua, že izraelská vláda už má datum operace v Rafáhu.

Reklama

Související témata:

Doporučované