Hlavní obsah

Inspektoři MAAE v areálu Záporožské jaderné elektrárny našli miny

Foto: Olha Solodenko, Shutterstock.com

Ani kdyby miny explodovaly, neměly by podle MAAE ohrozit jadernou bezpečnost. Jejich přítomnost v areálu je ale proti pravidlům a zvyšuje tlak na pracovníky.

Reklama

aktualizováno •

Inspektoři Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) v neděli v areálu ukrajinské Záporožské jaderné elektrárny, kterou mají v držení ruské síly, našli protipěchotní miny.

Článek

Miny experti z MAAE objevili v pásmu mezi dvojicí bariér kolem areálu. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na pondělní prohlášení šéfa MAAE Rafaela Grossiho.

„Přítomnost takových výbušnin v areálu je v rozporu s bezpečnostními standardy MAAE a pokyny pro jadernou bezpečnost a vytváří další psychologický tlak na zaměstnance elektrárny,“ uvedl Grossi, podle něhož se miny v areálu našly už při předchozích kontrolách.

Ruští vojáci největší jadernou elektrárnu v Evropě obsadili loni krátce po začátku války s Ukrajinou. Obě strany konfliktu se od té doby obviňují z ostřelování elektrárny. MAAE se na místě snaží zavést bezpečnostní mechanismy, které by předešly nehodám.

Grossi v prohlášení také uvedl, že ani případný výbuch min v areálu by neměl mít dopady na jadernou bezpečnost a bezpečnostní systémy.

V úterý ráno správa elektrárny oznámila, že dva bloky elektrárny uvedla do režimu odstávky. Ruská okupační správa uvedla, že pátý blok elektrárny je v režimu „studené odstávky“ kvůli plánované technické inspekci a čtvrtý blok v režimu „horké odstávky“, „aby mohla být vytvořena pára pro vlastní potřeby elektrárny“, napsala Reuters s odvoláním na telegramový kanál vedení elektrárny.

Není jasné, zda odstávky mají souvislost s nedělním zjištěním MAAE.

Reklama

Související témata:

Doporučované