Hlavní obsah

Video: Rusko útočilo na ukrajinské sklady u Dunaje. Sousední Rumunsko zuří

Bez komentáře: Záběry z ruského útoku na přístav Reni. Ten představuje důležitý dopravní uzel a nachází se velmi blízko hranic Rumunska.Video: twitter/WarMonitors

 

Reklama

aktualizováno •

Rusko v pondělí zahájilo útok bezpilotními letouny na ukrajinské přístavy na Dunaji, tvrdí ukrajinští představitelé. Cílem útoku bylo zřejmě zmařit snahu Kyjeva přesměrovat vývoz obilí.

Článek

Ruské bezpilotní letouny zaútočily na ukrajinské přístavy na Dunaji a zničily infrastrukturu pro skladování obilí, tvrdí tamní představitelé. Zařízení se přitom nachází přes řeku od území Rumunska, které je členem NATO, píše BBC.

Řeka Dunaj, na které se nachází dva poslední cíle ruských útoků – přístavy Reni a Izmail, se pro Kyjev stala klíčovou exportní trasou. A to zejména od doby, kdy Rusko odstoupilo od dohody umožňující Ukrajině přepravovat pšenici, kukuřici a další plodiny přes Černé moře. Právě na cestu po Dunaji nyní Ukrajina spoléhá, vysvětluje server Politico.

Rusko podle ukrajinských zdrojů systematicky útočí na obilnou infrastrukturu. Sklad v černomořském přístavním městě Oděsa ruské síly bombardují téměř každou noc. Podle úřadů zde bylo zničeno už více než 60 000 tun obilí.

Vedoucí regionální vojenské správy Oděsy Oleh Kiper, jehož region zahrnuje také zmíněné dunajské přístavy, na svém telegramu uvedl, že Rusko na tamní infrastrukturu útočilo pomocí íránských dronů. Dále tvrdil, že byl zničen hangár na obilí a skladovací nádrže. Podle dalších představitelů byly bombardovány tři sklady. Podle Kipra se jednalo o 15 dronů, z čehož tři sestřelila protivzdušná obrana.

Že se přístavy stanou cílem útoků, bylo nasnadě, proto se Seznam Zprávy zeptaly na názor analytika z Asociace pro mezinárodní otázky Michala Lebdušky. Podle něj ovšem ruské počínání ovlivní situaci méně, než když Moskva v loňském roce zablokovala černomořské přístavy.

Problém najít novou cestu

Rumunský prezident Klaus Iohannis odsoudil útok a zdůraznil, že je to „velmi blízko“ jeho země. „Tato nedávná eskalace představuje vážné riziko pro bezpečnost v Černém moři. Ovlivňuje také další tranzit obilí přes Ukrajinu a tím i globální potravinovou bezpečnost,“ uvedl na twitteru.

Rumunská média informovala, že vojáci a námořníci na protějším břehu řeky viděli jasná světla a slyšeli drony a výbuchy. Jeden z novinářů to označil za nejbližší zásah k rumunskému území od začátku války, uvádí BBC. Reni leží asi 200 metrů od Rumunska na druhém břehu Dunaje a 10 km od rumunského přístavního města Galati.

Dunaj, stejně jako silniční a železniční trasy z Ukrajiny do Polska, Rumunska a dalších sousedních zemí, byl od ruské invaze rozvíjen jako nový vývozní kanál. O plnou náhradu za Černé moře ovšem nepůjde. Všechny tyto trasy dokážou přesunout pouze zlomek toho, co Ukrajina potřebuje vyvézt, a jsou logisticky mnohem nákladnější než námořní doprava, což dopadá i na ukrajinské zemědělce. V loňském roce byly po řece vyvezeny dva miliony tun obilí, zatímco v předchozím roce to bylo 600 000 tun.

Vývoz přes východní Evropu navíc přináší nové problémy. Spousta zemědělců ze sousedních zemí si stěžuje na ukrajinské obilí, které zaplavilo jejich domácí trhy a silně tlačí cenu dolů. Pro Ukrajinu by tak stále bylo nejvýhodnější zajistit bezpečnost pro lodě na Černém moři, které by mířily za hranice Evropy. To by teoreticky mohlo jít i bez dohody s Ruskem „To platí pro Turecko a další země NATO na pobřeží Černého moře, přinejmenším Rumunsko a Bulharsko, které by mohly pomoci bezpečnost zajistit,“ uvedl Lebduška.

Zatímco ruské útoky na ukrajinský vývoz obilí pokračují, ruský prezident Vladimir Putin prohlásil, že jeho země je „schopna nahradit ukrajinské obilí jak na komerční bázi, tak i bezplatně“ pro země v Africe, které byly závislé na importu z Ukrajiny. Toto prohlášení přichází těsně před rusko-africkým summitem, který bude Moskva hostit koncem tohoto týdne. Ukrajina je ale stále sedmým největším vývozcem pšenice na světě a 71 % její půdy je zemědělské.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli večer prohlásil, že ve středu se na jeho žádost sejde nově vytvořená Rada NATO-Ukrajina, aby se zabývala bezpečnostní situací v Černém moři. Rada byla zřízena na nedávném aliančním summitu.

„Jakákoli destabilizace v tomto regionu a narušení našich exportních tras způsobí problémy všem na světě. Zvýšení cen je tím nejmenším možným důsledkem. Budeme jednat o tom, jak odblokovat naše přístavy a pokračovat v práci na obilném koridoru,“ uvedl Zelenskyj v prohlášení. „Bezpečnostní krizi v Černém moři můžeme vyřešit.“

Reklama

Doporučované